ANRE vrea FUI mai responsabili. Prețul energiei pentru consumatorii casnici va scădea, în medie, cu 3,53%, de la 1 iulie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica ANRE vrea FUI mai responsabili. Prețul energiei pentru consumatorii casnici va scădea, în medie, cu 3,53%, de la 1 iulie
  • Reglementatorul a aprobat valorile prețului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de rețea; 
  • În perioada 1 – 25 iunie 2018, Autoritatea va desemna FUI opționali pentru fiecare zonă de rețea, care vor vinde energie electrică la un preț cu discount față de prețurile avizate pentru FUI obligați

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat astăzi, 22.05.2018, valorile prețului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de rețea. Astfel, valoarea prețurilor maxime pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,53% față de prețurile actuale, potrivit unui comunicat al Autorității. Decizia vine ca urmare a implementării noii Metodologii de stabilire a modului de calcul și a condițiilor de avizare a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță obligați și furnizorii de ultimă instanță opționali clienților finali.

Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI), titulari de licență pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, sunt: Electrica Furnziare, Enel Energie Muntenia, Enel Energie, E.On Energie Româniași CEZ Vânzare.

Potrivit prevederilor legale, Furnizorii de Ultimă Instanţă sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică, în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii. Unul din obiectivele pe care ANRE îl urmărește, în mod constant, în activitatea de elaborare a sistemului de reglementări este creșterea gradului de responsabilizare a furnizorilor de ultimă instanță, atât în ceea ce privește achiziția energiei electrice, cât și costurile specifice activității de furnizare, se menționează în comunicat.

În 3 zile lucrătoare de la data aprobării valorii prețurilor maxime pentru fiecare zonă de rețea, FUI obligați trebuie să transmită la ANRE, spre avizare, prețurile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Prețul propus spre avizare poate fi mai mic sau cel mult egal cu prețul maxim stabilit de ANRE în ședința Comitetului de reglementare de astăzi. ANRE va aviza prețurile propuse de către FUI obligați până la data de 31 mai 2018, se precizează în comunicatul Autorității.

În perioada 1 – 25 iunie 2018, ANRE va desemna FUI opționali pentru fiecare zonă de rețea, care vor vinde energie electrică la un preț cu discount față de prețurile avizate pentru FUI obligați. Un client casnic își va putea schimba oricând și fără costuri FUI obligat cu un FUI opțional, care păstrează obligația de a asigura furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, în aceleași condiții de siguranță și calitate, transmit reprezentanții ANRE.

În urma finalizării calendarului de dereglementare, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, furnizarea energiei electrice nu se mai face la prețuri aprobate de ANRE.

În prezent, clienții casnici au posibilitatea de a-și schimba gratuit, în maxim 21 de zile, furnizorul  și pot încheia contracte ȋn regim concurențial, cu oricare dintre furnizorii activi pe piața de energie electrică din România, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire. În acest sens, ANRE recomandă clienților casnici să parcurgă, cu atenție, toate informaţiile prezentate de furnizori, în vederea alegerii celei mai avantajoase oferte.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *