ANRM a confirmat Planul de Dezvoltare a zăcămintelor Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep. OMV Petrom și Romgaz anunță investiții de 4 miliarde euro

Publicat pe Categorii Business, Esential, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRM a confirmat Planul de Dezvoltare a zăcămintelor Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep. OMV Petrom și Romgaz anunță investiții de 4 miliarde euro

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a confirmat Planul de Dezvoltare înaintat de OMV Petrom și Romgaz, care vor investi împreună până la 4 miliarde de euro în proiect. Începerea producției este estimată pentru anul 2027

OMV Petrom și Romgaz au anunțat că planul final de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Prin urmare, proiectul Neptun Deep intră in faza de dezvoltare, care presupune atât atribuirea contractelor, cât şi executarea activităților de foraj şi construire a infrastructurii necesare pentru extracția gazelor naturale.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, declară: „Odată cu confirmarea Planului de Dezvoltare, proiectul Neptun Deep trece în faza de implementare tehnică. Avem o echipă dedicată cu o experiență de zeci de ani în dezvoltarea unor proiecte de o asemenea importanță și complexitate. Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, va contribui la securitatea energetică a României și la bunăstarea țării. Mulțumim tuturor partenerilor implicați in proiect, inclusiv autorităților romane si așteptam cu nerăbdare continuarea colaborării”.

Răzvan Popescu, Director General Romgaz, afirmă: „Confirmarea planurilor de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referință pentru proiectul Neptun Deep. Această etapă importantă reprezintă confirmarea faptului că decizia de a investi în proiectul Neptun Deep a fost una corectă, atât în interesul ROMGAZ cât și al asigurării și consolidării securității energetice a României”.

Aristotel Marius Jude, Director General Adjunct Romgaz, precizează: „Acest moment marchează atingerea unui obiectiv major pentru proiectul Neptun Deep, respectiv confirmarea resurselor și rezervelor din perimetrul Neptun Deep. Rămânem, în continuare, angajați în atingerea obiectivelor acestui proiect care va aduce beneficii incontestabile independenței energetice a României. Mulțumim, în numele ROMGAZ, echipelor implicate în acest proiect precum și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv”.

OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Începerea producției este estimată pentru anul 2027.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Platforma offshore, sondele si zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și minimizarea emisiilor.

Despre proiectul NEPTUN DEEP

  • S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (Romgaz) este asociatul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED care deține 50% din participația în perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă (”Neptun Deep”), iar cealaltă cotă
    • de participație de 50% este deținută de OMV Petrom care este și operator al proiectului Neptun Deep.
  • Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conductaprincipală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor si va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor.
  • ROMGAZ și OMV Petrom vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.
  • Neptun Deep va asigura un volum estimativ de gaze naturale de 100 miliarde metri cubi.
  • Prima producție este estimată în 2027.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *