Anunț de la OPCOM: ACER implementează noi reguli de validare a datelor privind transportul de gaze și energie electrică conform REMIT

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic Anunț de la OPCOM: ACER implementează noi reguli de validare a datelor privind transportul de gaze și energie electrică conform REMIT

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul energiei (ACER) anunță că vor fi implementate noi reguli de validare a datelor privind transportul de gaze și energie electrică. În mod similar, la alte tipuri de date, regulile vor impune pentru codul EIC tip X raportat, care este utilizat pentru identificarea unui participant la piață în datele raportate, înregistrarea în Registrul european centralizat al participanților la piață (CEREMP), potrivit unui anunț al OPCOM adresat participanților la piața energiei.

Agenția lucrează continuu la îmbunătățirea ghidurilor de raportare a datelor pentru a facilita participanților la piață respectarea obligațiilor de raportare din Regulamentul privind integritatea și transparența pieței angro de energie electrică (REMIT).

Potrivit OPCOM, Agenția a comunicat deja public problema „raportării codurilor EIC tip X inactive, greșite, inexistente și neînregistrate din datele fundamentale și cele de transport” în A doua scrisoare deschisă privind calitatea datelor REMIT publicată în data de 19 iulie 2018.

Totodată, ACER insistă la participanții la piață să asigure utilizarea unui singur cod EIC tip X atunci când încheie tranzacții care sunt raportate conform REMIT. Același cod EIC tip X trebuie înregistrat în CEREMP. Participanții la piață ar trebui să asigure conformarea la regulile menționate anterior până la 30 iunie 2020.

OPCOM mai informează că Agenția intenționează să activeze regulile de validare în a doua jumătate a anului 2020, data exactă urmând a fi comunicată în timp util. După activarea acestei reguli, toate înregistrările raportate care conțin coduri EIC ca identificatori ai participanților la piață care nu se regăsesc în CEREMP vor fi respinse. Până la intrarea în vigoare a regulii de validare, Agenția acordă mai mult de doi ani participanților la piață pentru a asigura conformarea raportării codului EIC.

Agenția va comunica codurile neconforme raportate în primele trei trimestre ale anului 2019 mecanismelor de raportare înregistrate (RRM) și autorităților naționale de reglementare pentru a facilita în continuare realizarea conformării de către participanții la piață până în iunie 2020. Agenția ar dori, de asemenea, să le amintească participanților la piață că toate codurile EIC utilizate pentru raportarea REMIT sunt considerate internaționale și ca urmare ar trebui publicate in lista gestionată de biroul central emitent (ENTSO-E).

REMIT a introdus un cadru legal specific sectorului pentru monitorizarea piețelor de energie angro. Obiectivul este de a detecta și de a descuraja manipularea pieței. Tranzacționarea cu energie este analizată la nivelul UE pentru a descoperi abuzurile. Integritatea și transparența pieței sunt esențiale pentru buna funcționare a piețelor de energie și pentru promovarea încrederii participanților la piață și a consumatorilor finali.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *