Românii care vor să devină prosumatori, apel la deputați: Să facă bine să repare ce au greșit până la finele anului! Să re-elimine autorizația de construire pentru panouri fotovoltaice!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Actual Flux energetic Românii care vor să devină prosumatori, apel la deputați: Să facă bine să repare ce au greșit până la finele anului! Să re-elimine autorizația de construire pentru panouri fotovoltaice!
  • După Comisia de industrii și servicii, noul proiect de lege care vine cu soluția trebuie să treacă de alte două comisii  pentru a ajunge în Plen pentru votul final

Nu e deloc ușor să devii prosumator în România. Drumul este în continuare lung și anevoios. Cei care doresc să devină prosumatori primesc când o veste bună, când două vești proaste. S-au făcut pași concreți, există o legislație, s-a mai eliminat din birocrație, avize/autorizații, există un program de finanțare derulat de AFM. Însă tot apar piedici: programul AFM a luat startul greu, apoi a fost suspendat și se derulează acum, dar cu încetinitorul. Cu toate aceste tergiversări s-a ajuns la finalul anului și sunt puține șanse ca un prosumator să intre în posesia finanțării.

În luna iunie, se știa – pentru că era legiferat –  că panourile fotovoltaice pot fi instalate fără autorizaţia de construire, decizia fiind promulgată de președintele Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial.

Sursa foto: EFdeN

De necrezut ce s-a întâmplat ulterior. Deputații au reintrodus autorizația de construire pentru panouri fotovoltaice, printr-o modificare a legii 50/1991 (privind autorizarea executării lucrărilor de construcții). O eroare sau nu – părerile sunt împărțite – onor aleșii poporului au eliminat din textul de lege exceptarea panourilor fotovoltaice de la obținerea autorizației de construire. Exceptare ce a fost introdusă cu doar 4 luni înainte, în iunie 2019!

Eroarea a fost reparată după un timp, în sensul că s-a găsit soluția pentru re-eliminarea autorizației de construire, tot la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, care s-a zbătut și pentru adoptarea unei legislații pentru prosumatori.

Citește și: https://www.investenergy.ro/s-a-reparat-greseala-la-comisia-lui-iancu-s-a-eliminat-din-nou-autorizatia-de-construire-pentru-panouri-fotovaltaice-si-solare-urmeaza-votul-in-plenul-camerei-deputatilor/

Însă mai sunt pași de făcut, trebuie parcurs procesul legislativ. Comisia de Industrii și Servicii a făcut raport preliminar, ce a fost transmis la Comisia pentru administrație publică și la Comisia juridică. Dacă deputații celor două comisii votează forma propusă de Comisia pentru industrii și servicii, se face raportul final care care va fi prezentat Plenului Camerei Deputaților pentru votul final. Dacă cele două comisii au modificări, proiectul se reîntoarce la Comisia de industrii pentru forma finală. Este nevoie de câteva zile…

Cu toate demersurile care se fac din partea Comisiei conduse de Iulian Iancu, parcursul legislativ trebuie respectat. Sunt puține șanse ca proiectul de lege pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii să intre pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaților săptămâna aceasta. Ar mai fi o șansă săptămâna viitoare! Aflăm însă de la Dl Lucian Cumpătă, Consilier la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, că pe agenda Plenului Camerei Deputaților sunt câteva sute de proiecte de lege! Speranța este ca proiectul care elimină autorizația de construire să ajungă mai în față pe listă și astfel deputații să facă bine să repare ce au stricat.

Românii care își doresc să devină prosumatori, membri ai grupului public pe facebook – Protecția Prosumatorului , au transmis o scrisoare publică si sute de mesaje către deputați prin care cer eliminarea rapidă a autorizației de construire pentru panouri fotovoltaice și simplificarea procesului birocratic pentru prosumatori.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *