ArcelorMittal: Obligația de a tranzacționa pe bursă va crește preţul gazelor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic ArcelorMittal: Obligația de a tranzacționa pe bursă va crește preţul gazelor

Apar primele reacții după instituirea a noi reguli de tranzacționare a gazelor naturale pe bursă. Reprezentanții ArcelorMittal Galaţi susțin că preţul gazelor va creşte după ce producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi să comercializeze pe bursă cel puţin 30% din cantităţi.

mittal„Un asemenea pas s-a făcut şi în Polonia acum un an-doi şi acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor pentru utilizatorii industriali. Am discutat cu furnizorii de pe piaţă şi nu doar consumatorii sunt îngrijoraţi, ci şi furnizorii, pentru că acest lucru ar duce la creşterea preţului gazelor”, a declarat Bruno Ribo, director general al ArcelorMittal Galaţi, scrie Agerpres. În opinia sa, obligaţia de a tranzacţiona gaze pe bursă ar trebui să fie făcută gradual, nu brusc de la 1% la 30%, cum are în vedere Guvernul.

Oficialul companiei a mai precizat că, pe bursă, există contracte fixe pe care părţile nu le pot negocia, ceea ce este în detrimentul marilor consumatori. „Proiectarea platformei face foarte dificil pentru tipul de consum pe care îl avem noi să încheiem orice tip de contract. Pentru un consumator mic de gaze, acest lucru nu este semnificativ, dar pentru un consumator mare, cum suntem noi, te confrunţi cu o situaţie oligopolistică. Reţeaua românească de gaz nu este suficient de bine conectată la reţeaua de furnizori astfel încât să ai posibilitatea să alegi”, a arătat Ribo, citat de Agerpres.

Pentru combinatul din Galați, un mare consumator de energie şi gaze, este de preferat să existe posibilitatea încheierii de contracte bilaterale pe termen lung, pentru  predictibilitate.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.