Aristotel Jude, Romgaz: Estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun să fie obținută la sfârșitul lui 2026

Publicat pe Categorii Business, Esential, Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Esential Aristotel Jude, Romgaz: Estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun să fie obținută la sfârșitul lui 2026

Proiectul Neptun Deep a intrat în linie dreaptă, potrivit unui comunicat al Romgaz. Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ, Aristotel Jude, a declarat: ”Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este o oportunitate strategică pentru România, reprezentând o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității energetice a țării noastre. Contextul actual geopolitic și energetic conferă proiectului o însemnatate și mai deosebită. Ne-am propus să finalizăm tranzacția în trimestrul II din acest an, astfel încât alături de viitorul partener să putem trece, în cel mai scurt timp posibil, la faza de dezvoltare-exploatare. În acest context, estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă, să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027. În strategia de devoltare a S.N.G.N ROMGAZ S.A., 2021-2030, am inclus ca prioritate finalizarea tranzacției Neptun Deep cât și investiții în alte proiecte de dezvoltare onshore și din surse de energie regenerabilă, în contextul politicilor europene de tip energie verde”.

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. ROMGAZ S.A., la data de 22 martie 2022, a avizat închierea contractului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul urmează să fie semnat după aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor S.N.G.N ROMGAZ S.A. convocată pentru data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.

Preţul de achiziţie achitat de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va fi de 1.060.000.000 USD putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni, se precizează în comunicat.

În data de 10.12.2021, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a aprobat tranzacția și încheierea contractului de vânzare-cumpărare a acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adancă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Întrucât au existat negocieri ulterioare cu vânzătorii privind ajustarea unor clauze din contractul de vânzare – cumpărare, în special în sensul acoperirii în favoarea S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a unor riscuri fiscale, este necesară o nouă convocare a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, se mai precizează în comunicatul Romgaz .


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.