Europex prezintă sarcinile operatorilor delegați pe piața de energie. Vezi ce responsabilități are OPCOM în piața de echilibrare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic Europex prezintă sarcinile operatorilor delegați pe piața de energie. Vezi ce responsabilități are OPCOM în piața de echilibrare

Operatorii delegați pe piețele de energie electrică din statele membre UE, Marea Britanie, Norvegia (SEE), precum și Georgia, Muntenegru și Macedonia de Nord,  printre care și OPCOM, au o serie de sarcini esențiale pentru ca piața energiei să funcționeze eficient.  Aceștia se ocupă, printre altele, de calculul și decontarea dezechilibrelor, publicarea datelor referitoare la piețele de echilibrare a energiei electrice și emiterea regulilor referitoare la piețele de echilibrare și la decontarea dezechilibrelor.

Asociația burselor europene de energie, Europex, a dat publicității documentul referitor la “Sarcinile esențiale ale operatorilor delegați pe piața de energie electrică”,  comunică OPCOM.

Practic, anumite funcții esențiale legate de funcționarea pieței de echilibrare sunt îndeplinite de terți și nu de către operatorii de transport și de sistem (OTS). Acești „operatori delegați” sunt recunoscuți în Regulamentul UE privind energia electrică (UE 2019/943), în Regulamentul (UE) 2017/2195 al Comisiei din 23 noiembrie 2017 de stabilire a unei linii directoare privind echilibrarea sistemului de energie electrică și în Regulamentul (UE) 2017/2196 al Comisiei din 24 noiembrie 2017 de stabilire a unui cod de rețea privind starea de urgență și restaurarea sistemului electroenergetic. De asemenea, operatorii delegați oferă expertiză în domeniile lor de responsabilitate și contribuie la creșterea concurenței și a inovării. Acest tip de acord există în prezent în unsprezece state membre ale UE/SEE: Austria, Croația, Republica Cehă, Irlanda, România, Slovacia, Slovenia, precum și Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia.

Europex prezintă sarcinile îndeplinite de operatorii delegați în legătură cu echilibrarea:

  • Calculul dezechilibrelor:  pe participant la piață (MP) / Parte Responsabilă cu echilibrarea (PRE). Aceasta constituie baza pentru decontarea dezechilibrelor
  • Decontarea dezechilibrelor: Decontarea financiară a dezechilibrelor participanților de la producția și/sau consumul prognozat / contractat
  • Publicarea datelor cu privire la piața de echilibrare și decontarea dezechilibrelor, etc.
  • Proiectarea și emiterea regulilor de funcționare a piețelor de echilibrare
  • Regulile de decontare a dezechilibrelor . Proiectarea și emiterea regulilor de stabilire a decontării dezechilibrelor (inclusiv perioada de decontare, stabilirea prețurilor dezechilibrelor, rolurile PRE, etc.)
  • Facilitarea piețelor de echilibrare și tranzacționarea energiei de echilibrare

Conform unui document al Europex privind funcțiile îndeplinite în piața de echilibrare , actualizat în  2021, OPCOM a stabilit drepturile de încasat/obligațiile de plată corespunzătoare tranzacțiilor realizate de participanți pe piața de echilibrare, determină penalitățile pentru livrarea parțială a energiei de echilibrare, a calculat prețurile finale unice de dezechilibru, prețurile finale de deficit și prețurile finale de excedent pentru fiecare interval de decontare și determină dezechilibrele cantitative, drepturile de încasat/obligațiile de plată ale fiecărei PRE. Totodată, a publicat informațiile rezultate din funcțiile de mai sus privind piața de echilibrare și dezechilibrele PRE (prețurile finale unice de dezechilibru, prețurile finale de deficit și prețurile finale de excedent, costurile efective pentru echilibrarea sistemului și costurile pentru managementul restricțiilor de rețea).

Potrivit aceluiași document, OPCOM mai are de lucru la:

  • definirea și emiterea regulilor care definesc piețele de echilibrare și decontarea dezechilibrelor (inclusiv perioada de decontare, stabilirea prețurilor dezechilibrelor, rolurile BRP etc.)
  • facilitarea piețelor de echilibrare/operarea schimburilor de energie de echilibrare.

Europex este o asociație non-profit a burselor de energie, cu 29 de membri. Aceasta reprezintă interesele piețelor angro de energie electrică, gaze și mediu bazate pe burse, se concentrează asupra evoluțiilor cadrului european de reglementare pentru comerțul angro cu energie și oferă o platformă de discuții la nivel european.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *