Orice sumă distribuită ca dividende în acest moment va presupune necesitatea contractării de către Transelectrica încă din primul semestru al anului 2018 a unor finanțări noi pe termen mediu și lung în vederea realizării proiectelor de investiții strategice aprobate de ANRE și Ministerul Economiei în Planul de Dezvoltare pe 10 ani, se precizează într-un document semnat de membrii Directoratului ce va fi prezentat acționarilor în ședința în care vor aproba distribuirea de dividende suplimentare.
Urmare a solicitării Ministerului Economiei de convocare a AGOA pentru aprobarea distribuirii sub formă de dividende, Directoratul Transelectrica a efectuat o analiză în baza situației financiare actuale și a proiecțiilor financiare pe teremen scurt care a arătat existența unei sume de disbonibil la nivelul companiei de până la 171 milioane lei. Pe baza estimărilor incluse în BVC 2017 ajustate pentru tarifele aplicabile din iulie 2017 și a eforturilor de plată pe termen scurt pentru investiții și serviciul datorie până la data de 31.03.2018, valoarea dividendului s-a stabilit în cuantumul de 2,33 lei/acțiune, se precizează într-o notă semnată de membrii Directoratului.
Transelectrica are un plan ambițios de investiții, proiectele majore fiind incluse în Planul European de dezvoltare a rețelei de transport a energiei electrice, coordonat la nivel de ENTSO-E. Directoratul companiei prezintă acționarilor cele șase Proiecte de Interes Comun European, cu valoarea estimată aferentă, respectiv: Linia Electrică Aeriană 400 KV Cernavodă-Stâlpu (199.000 mii lei) și LEA 400 Gutinaș – Smârdan (272.284 mii lei), amblele din Grupul creșterea capacității Bulgaria-România; Interconexiunea dintre Reșița și Pancevo (90.000 mii lei); Linia internă dintre Porțile de Fier și Reșița (204.304 mii lei); Linia internă dintre Reșița și Timișoara/Săcălaz (292.302) și Linia internă dintre Arad și Timișoara/Săcălaz (este în etapa a 3a).
Un alt aspect sesizat de șefii Transelectrica este că, în primii 3 ani ai ciclului de reglementare, profitul companiei a fost repartizat către rezerve pentru constuituirea surselor de finanțare a investițiilor necesare. Nu s-a luat în considerare o posibilă redistribuire sub formă de dividende! Obligațiile investiționale sunt deja asumate, prin planul de investiții aprobat de ANRE, majoritatea fiind contractate sau în procedură de contractatre, se precizează în documentul companiei. De notat că necesarul de finanțare pentru investiții din perioada 2017 -2019 este de 1.387.965 mii lei. Dacă sursele proprii ale companiei nu mai pot fi folosite în scopul finanțării investițiilor, datorită utilizării acestora sub formă de dividende, singura soluție rămasă este angajarea în regim de urgență a unor finanțări noi din surse atrase, spun reprezentanții Transelectrica.
Directorat: Prețurile plătite de Transelectrica pentru achiziția serviciilor de sistem au cunoscut creșteri accentuate urmare a înrăutățirii condițiilor de piață. Pentru următoarele luni, se estimează că se va consuma din lichiditățile existente într-un ritm accelerat, în condițiile în care veniturile produse din tariful reglementat nu vor acoperi costurile totale
Potrivit notei Directoratului, Transelectrica se confruntă cu o situație nefavorabilă. Pe lângă activitatea de transport energie, compania este responsabilă pentru menținerea echilibrului producție-consum la nivelul Sistemului Electroenergetic Național. Practic, Transelectrica rezervă capacități de producție urmare a achiziționării de servicii tehnologice de sistem de la producătorii de energie electrică. Prețurile sunt stabilite în mod liber prin licitații, fiind acoperite dintr-un tarif reglementat dedicat, aprobat anual de ANRE. În ultimii ani, Transelectrica a acumulat un excedent de venituri, de circa 100 milioane lei, față de costurile efective cu serviciile de sistem achiziționate de la producători, sume care au fost distribuite sub formă de dividende. Pentru a compensa aceste surplus, de la 1 iulie, ANRE a redus tariful reglementat pentru servicii tehnologice de sistem, încasat de companie, cu 18,9%.
Reprezentanții companiei estimează crearea unui deficit de finanțare a achiziției de servicii de sistem, venitul obținut din tariful reglementat nemaifiind suficient pentru acoperirea în integralitate a costurilor. În nota ce urmează a fi prezentată acționarilor, se remarcă și că prețurile plătite de Transelectrica pentru achiziția serviciilor de sistem au cunoscut creșteri accentuate urmare a înrăutățirii condițiilor de piață. “Achiziția acestor servicii de importanță critică pentru funcționarea sigură a SEN pune presiune foarte mare pe lichiditățile companiei în următoarele luni, îndeosebi în sezonul 2017-2018. Pentru următoarele luni, estimăm că pentru procurarea serviciilor de sistem, Transelectrica va consuma din lichiditățile existente într-un ritm accelerat, în condițiile în care veniturile produse din tariful reglementat nu vor acoperi costurile totale”, se afirmă în documentul menționat.
Saracii de ei,au nevoie de finantare si imprumuturi! Poate puteti publica si venitul net realizat de Transelectrica in anul 2016.