Atenție la schimbarea furnizorului de energie! ANRE: Verificați datele din comparatorul de prețuri

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Atenție la schimbarea furnizorului de energie! ANRE: Verificați datele din comparatorul de prețuri
  • Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER și energynomics.ro au organizat o dezbatere cu tema “Locul și rolul consumatorilor în piața de energie”

Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) recomandă maximă atenție consumatorilor casnici la schimbarea furnizorului de energie. Claudiu Dumbrăveanu, Director General, a afirmat că aceștia trebuie să ia legătura cu furnizorii şi să verifice datele din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, înainte de a semna un contract cu o altă companie de electricitate.

De la 1 ianuarie 2018, piaţa de electricitate este complet liberalizată, iar consumatorii casnici au la dispoziţie un comparator de preţuri, pe site-ul ANRE, unde pot consulta ofertele furnizorilor, în cazul în care vor să treacă la o altă companie de electricitate. Autoritataea, gazda comparatorului de prețuri, avertizează că furnizorii sunt cei care introduc datele pe această platformă și că au fost cazuri în care au fost sesizate date eronate.”Recomandăm clienţilor ca, înainte de a lua decizia finală după ce vizualizează platforma, să discute întâi cu furnizorii să verifice datele de acolo. După ce fiecare consumator studiază ofertele de pe platformă, să ia legătura cu furnizorul. Am primit sesizări şi vom încerca să remediem disfuncţionalităţile”, a spus Dumbrăveanu, citat de Agerpres.

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER și energynomics.ro au organizat o dezbatere cu tema “Locul și rolul consumatorilor în piața de energie”. “În contextul liberalizării totale a piețelor de energie electrică și de gaze naturale și pe fondul schimbărilor tehnologice accelerate, apar noi provocări de înțelegere privind locul si rolul consumatorilor într-o piață în continua schimbare. Din dorința de a stimula un dialog informat într-un cadru organizat, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER continuă campania „Un consumator informat este un consumator protejat”, lansată în anul 2015 și, împreună cu energynomics.ro, organizează dezbaterea cu tema: “Locul și rolul consumatorilor în piața de energie”, la care vor participa reprezentanți ai consumatorilor și ai furnizorilor din România”, potrivit organizatorilor.

“Un consumator informat este acela care conduce la o piaţă sănătoasă şi corectă”, a subliniat oficialul ANRE. Potrivit acestuia, din factura finală plătită de consumatorii casnici, în medie pe ţară, 45,2% reprezintă achiziţia de energie electrica, 29,8% este tariful de distribuţie, 5,9% cel de transport, 8,1% reprezintă costurile de furnizare, 8,6% – cele cu certificatele verzi, 2,2% – contribuţia pentru cogenerare şi 0,1% – acciza.

Prezent la dezbateri, Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, a afirmat că ANRE nu furnizează suficiente informaţii, astfel încât consumatorii să înţeleagă reglementările din domeniu.”Reglementările emise de ANRE ar trebui să fie mai bine monitorizate de specialişti, întrucât scapă multe nebunii, dar noi nu avem suficienţi specialişti ca să putem ţine pasul cu ANRE. Oricum, trecând peste bila albă cu numărul de telefon gratuit şi cu comparatorul de oferte, ANRE, din punctul de vedere al transparenţei, are multe, multe restanţe. Este un monument de netransparenţă. Aş vrea să văd această transparenţă instituţională, nu să cunoşti pe cineva să afli o informaţie care ar trebui să fie furnizată instituţional”, a spus Mereuţă, citat de Agerpres. El a dat drept exemplu preţul energiei termice, pe care ANRE nu l-a publicat deloc de peste un an, de când a preluat şi această atribuţie de la ANRSC.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *