Atenție operatori din energie! ANRE s-a pus pe controale: în 2015, a aplicat 828 amenzi de peste 40 milioane lei

Publicat pe Categorii Energie, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Atenție operatori din energie! ANRE s-a pus pe controale: în 2015, a aplicat 828 amenzi de peste 40 milioane lei
  • GDF Suez Energy România, CEZ Vânzare, Hidroelectrica au încasat amenzi usturătoare

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE  a  intensficat acțiunile de control pe piața energiei, dovadă fiind amenzile record aplicate operatorilor.  În anul 2015 au fost aplicate un număr de 828 sancţiuni contravenţionale comparativ cu 645 sancțiuni în 2014. Valoarea cumulată a amenzilor aplicate anul trecut a fost de  40.151.000 lei, potrivit datelor ANRE.

Impozit-pe-profit

Diferența statistică este date de un complex de împrejurări ce ține în principal de numărul faptelor de natură contravenţională constatate, cuantumul amenzilor stabilit prin lege pentru sancţionarea contravenţiilor, gravitatea faptelor săvârşite, explică reprezentanții ANRE.

Companii mari precum GDF Suez Energy România, CEZ Vânzare, Hidroelectrica au primit amenzi usturătoare de la ANRE. Astfel, sancțiunea pentru GDF Suez Energy România a fost de 200.000 lei, furnizorul de gaze fiind amendat pentru că  factura consumul estimat în avans. CEZ Vânzare a fost amendată cu suma de 500.000 de lei pentru că a facturat în avans energia electrică în perioada 2014 – 2015. Iar Hidroelectrica a încasat  10.000 de lei pentru export de energie, în condițiile în care avea obligația legală să vândă toata cantitatea de energie produsă pe platforma OPCOM din România.

Anul trecut, ANRE a aplicat sancţiuni operatorilor economici care desfăşoară activităţi de: producere energie electrică; furnizare/tranzacţionare energie electrică; furnizare/tranzacţionare gaze naturale; operare sisteme de transport/distribuţie energie electrică; operare sisteme de transport/distribuţie gaze naturale; proiectare/execuţie obiective ale sistemelor de transport/distribuţie, energie electrică; proiectare/execuţie obiective ale sistemelor de transport/distribuţie, gaze naturale.

Sancțiuni pentru încălcarea legislației privind eficiența energetică

Totodată, ANRE a aplicat sancţiuni operatorilor economici care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce derivă din legislaţia privind eficienţa energetică. Pe parcursul anului trecut, sancţiunile contravenţionale au fost aplicate în principal pentru încălcarea prevederilor privind: condiții de valabilitate asociate licenţelor/atestatelor/ autorizaţiilor emise de ANRE; standarde de performanţă pentru serviciul de distribuţie/furnizare a energiei electrice/gazelor naturale; regulamentul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale; regulamente/proceduri privind  tranzacţionarea pe piaţa centralizată a energiei electrice; regulamente/proceduri privind achiziţia/facturarea certificatelor verzi; metodologia privind constituirea stocului minim de gaze naturale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *