• Favoritul pentru Vicepreședinte ANRE este și singurul aspirant pentru această poziție: deputatul Rodin Traicu
Spre surprinderea candidaților, doar o oră au ținut audierile parlamentare de ieri pentru 3 poziții cheie în Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – un vicepreședinte și doi membri în Comitetul de Reglementare.Parlamentarii Comisiilor reunite de industrii și servicii din Camera Deputaților, repectiv economică din Senat au reușit să intervieveze doar doi candidați, în timp ce alții doi și-au anunțat retragerea. Audierile au fost suspendate după o oră pe motiv că senatorii trebuiau să se prezinte la votul pe moţiunea simplă.
Din cei 16 înscriși, s-au prezentat 14, Carmen Filipescu și Ionel Malenda anunțându-și retragerea din cursa pentru Comitetul de Reglementare. Candidații intervievați de parlamentari: Mihai Adrian Albulescu – secretar de stat în Ministerul Energiei și Bobiș Teodor – fost membru în Comitetul de Regelementare ANRE.
Spre nemulțumirea unor candidați veniți din provincie, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor nu a putut preciza o dată când vor fi reluate audierile, aceasta urmând să fie stabilită de Biroul Permanent.
Singurul candidat la funcția de Vicepreședinte ANRE este deputatul Rodin Traicu, ceilalți 13 concurând pentru două locuri libere în Comitetul de Reglementare.
Primul intervievat, Mihai Albulescu, actualmente secretar de stat în Ministerul Energiei a semnalat o suprareglementare în legislația secundară. El a susținut că reglementările ar trebui să fie mai fluide, pe înțelesul tuturor. În opinia sa, eșalonul 2 și 3 din ANRE și-au dat suprasarcini. Întrebat de ce lasă funcția de secretar de stat pentru ANRE, Albulescu a motivat cu dorința de a continua cariera universitară, pe care a neglijat-o, invocând totodată și probleme de sănătate!
Celălalt candidat audiat Teodor Bobiş, care a mai avut un mandat de doi ani şi jumătate în Comitetul de Reglementare, a ținut să precizeze că asupra sa nu au fost presiuni politice.
Candidații la posturile libere din ANRE trebuie să aibă o vechime în muncă de minimum 10 ani şi experienţă de minimum 5 ani în funcţii de conducere în instituţii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, potrivit legislației în vigoare. Parlamentarii trebuie să se asigure că aceste condiții sunt îndeplinite de toți candidații audiați.