Autoritățile din Republica Moldova vor comunități energetice. S-a lansat un concurs de selectare a unei comunități, în cadrul unui proiect pilot. În România, se lucrează la cadrul legislativ

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Autoritățile din Republica Moldova vor comunități energetice. S-a lansat un concurs de selectare a unei comunități, în cadrul unui proiect pilot. În România, se lucrează la cadrul legislativ

Ministerul Energiei din Republica Moldova, în parteneriat cu Moldova Energy Security Activity – MESA, finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), anunță concurs de selectare a unei comunități energetice, care să contribuie la dezvoltarea și integrarea energiei regenerabile la nivel național și pentru a stimula implicarea cetățenilor în tranziția energetică a țării.

Obiectivul concursului este identificarea uneia sau două comunități din Republica Moldova doritoare să participe în implementarea conceptul de comunitate energetică. La concurs pot participa organizații necomerciale existente care au o formă colectivă (fără scop lucrativ, asociație, cooperativă, parteneriat, etc.)

Proiectul pilot va funcționa din iulie 2024 până în decembrie 2025.

Sursă foto: Greenpeace

În întreaga Europă, participarea cetățenilor s-a dovedit a fi esențială pentru atingerea și susținerea obiectivelor naționale de tranziție către o energie curată. Comunitățile energetice s-au dovedit a fi instrumentale în reducerea consumului de energie, în consolidarea echității, incluziunii, legitimității și transparenței, în promovarea rezilienței economice și a adaptării și în combaterea penuriei energetice, precizează Ministerul Energiei al Republicii Moldova.

Prin acest Program pilot se intenționează înființarea unei comunități energetice ca proiect demonstrativ pentru a fi replicat în toată Republică Moldova. Prin îmbinarea surselor de energie regenerabilă cu tehnologiile de rețele inteligente, ne propunem să creăm comunități energetice care pot promova sustenabilitatea, să fie autosuficiente și să stabilească o relație directă între producătorii și consumatorii de energie, se specifică în anunțul ministerului.

Și în România, Ministerul Energiei lucrează la crearea cadrului legislativ pentru a permite românilor să consume energie electrică regenerabilă, produsă local sau în vecinătate. În luna mai, ministerul a inițiat un Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România.

Comunitățile de energie se află încă într-un stadiu incipient în țara noastră, însă pe măsură ce ne uităm spre viitor, integrarea  prosumatorilor în astfel  de comunități reprezintă următorul pas natural în evoluția către un sistem energetic mai durabil și mai rezilient. Aceste comunități nu doar că  împărtășesc resurse și expertiză, ci și promovează colaborarea și  solidaritatea între membri. Împreună, putem contribui la  reducerea amprentei de carbon, la  creșterea independenței energetice și la construirea unui viitor mai verde, acesta este mesajul EfdeN și energiaTa, prezentat în Ghidul Prosumatorului Sustenabil.

O comunitate de energie este un grup de persoane, inclusiv fizice și juridice, care se unesc pentru a se implica în  circuitul de producere, stocare, furnizare și consum al energiei electrice.

EfdeN și energia ta prezintă, în cadrul ghidului, barierele în calea comunităților de energie și vin cu soluții.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/comunitatile-de-energie-analiza-in-ghidul-prosumatorului-sustenabil-beneficii-bariere-si-solutii-este-necesara-modificarea-legislatiei-primare/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *