Comunitățile de energie în România și Europa, analiză în Ghidul Prosumatorului Sustenabil: beneficii, bariere și soluții. Este necesară modificarea legislației primare!

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Comunitățile de energie în România și Europa, analiză în Ghidul Prosumatorului Sustenabil: beneficii, bariere și soluții. Este necesară modificarea legislației primare!
  • Marea problemă: costul dezechilibrelor. Alicuș, ANRE. O comunitate riscă să fie desființată într-o lună!
  • Sunt necesare reglementări care să permită partajarea energiei între membrii comunității și să existe posibilitatea compensării cantitative între mai multe puncte de producție și consum

România se află încă într-un stadiu incipient în ceea ce privește  comunitățile de energie, însă pe măsură ce ne uităm spre viitor, integrarea  prosumatorilor în astfel  de comunități reprezintă următorul pas natural în evoluția către un sistem energetic mai durabil și mai rezilient. Aceste comunități nu doar că  împărtășesc resurse și expertiză, ci și promovează colaborarea și  solidaritatea între membri. Împreună, putem contribui la  reducerea amprentei de carbon, la  creșterea independenței energetice și la construirea unui viitor mai verde, acesta este measjul EfdeN și energiaTa, prezentat în Ghidul Prosumatorului Sustenabil.

Comunitățile de energie în România

O comunitate de energie este un grup de persoane, inclusiv fizice și juridice, care se unesc pentru a se implica în  circuitul de producere, stocare, furnizare și consum al energiei electrice.

Foto: Victor Gavrilă – Project Manager EnergiaTa & Coordonatorul Ghidului Prosumatorului Sustenabil

EfdeN și energia ta prezintă, în cadrul ghidului, barierele în calea comunităților de energie și vin cu soluții

Bariere

 ▪ România a transpus directiva RED II referitoare la  înființarea comunităților de energie regenerabilă prin Ordonanța de urgență nr.163/2022;

 ▪ Transpunerea este însă una de tip traducere, prin urmare, cadrul legislativ actual referitor la comunitățile de energie este unul generic și neadaptat la contextul juridic, economic și social național. De asemenea, lipsa normelor de aplicare și a reglementărilor specifice referitoare la microgriduri, la partajarea energiei în comunitate sau care să prezinte aspectele tehnice și termenele calendaristice pentru avizarea și racordarea comunității la rețea, face ca apariția comunităților de energie, așa cum sunt definite în legislația primară, să fie imposibil de realizat;

▪Alte obstacole sunt cele legate de finanțare, de lipsa de cunoștiințe de natură juridică sau tehnico-economică și de lipsa unei informări în masă cu privire la comunitățile de energie, inclusiv în rândul autorităților, furnizorilor sau operatorilor de distribuție. De asemenea, alte tipuri de blocaje pot fi și de natură socio-culturală care se manifestă prin lipsa de încredere în ceva nou sau în organizarea de tip cooperativă.

Soluții

 ▪ Reglementări care să permită partajarea energiei între membrii comunității;

 ▪  Posibilitatea compensării cantitative între mai multe puncte de producție și consum;

 ▪ Accelerarea procesului de instalare a contoarelor inteligente;

 ▪ Încurajarea parteneriatelor de tip public-privat în cadrul comunității;

 ▪ Posibilitatea de adoptare a unor reglementări experimentale temporare.

Viorel Alicuș, ANRE: Pentru comunitățile de energie va fi necesară modificarea legislației

Pentru comunitățile de energie va fi necesară modificarea legislației, afirmă Viorel Alicuș, Director General în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. “Legislația actuală prevede suportarea dezechilibrelor de către comunitatea de energie. Este o mare problemă, o comunitate poate fi desființată într-o lună”, a semnalat Alicuș, la evenimentul de lansare a Ghidului Prosumatorului Sustenabil.

ANRE vrea să extindă posibilitatea de a compensa energia nu doar cu consumul propriu, ci și la alte puncte de consum. Un nou regulament pentru prosumatori va fi pus în consultare publică săptămâna viitoare. “Este un pas înainte și este o prevedere legală care trebuie implementată. Discuțiile sunt evident destul de aprinse, dar considerăm că este important de implementat acest concept. Este un pas mic pentru prosumatori, dar este un pas important în direcția comunităților de energie”, a spus Alicuș. Comunitățile de energie sunt, în opinia lui, soluția pentru rezolvarea acestor probleme. Practic, mai mulți consumatori din jurul unui post de transformare se unesc și se comportă precum un furnizor și astfel se elimină dezechilibrele zonale, a explicat reprezentantul ANRE.

Modele de bune practici

 Între Vecini – Proiect prin care asociațiile de locatari sunt sprijinite financiar pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperisul blocului și prin care asociațiile de proprietari capătă statutul de prosumator individual pentru alimentarea spațiilor comune.

 Cooperativa de Energie – Sub umbrela unei licențe de furnizare funcționează ca o comunitate de consum, capabilă să furnizeze energie verde membrilor săi, dar și să o vândă mai departe

Comunitățile de energie în Europa, analiză în Ghidul Prosumatorului Sustenabil

 Beneficii observate

 ▪ Veniturile generate de 2-8 ori mai mari față de cazurile în care capacități similare de energie regenerabilă ar fi fost dezvoltate de actori privați;

 ▪ Reduceri anuale la factura de energie electrică de până la 62%;

 ▪ Perioadă de recuperare a investiției între 2 și 7 ani, în funcție de tehnologie.

 Obstacole întâmpinate

 ▪ Definițiile legislative vagi;

 ▪ Reglementările complexe;

 ▪ Lipsa unor scheme de sprijin adecvate;

 ▪ Lipsa de ținte pentru dezvoltarea comunităților de energie în politicile naționale;

 ▪ Rezistența comunităților în adoptarea anumitor tehnologii regenerabile;

 ▪ Scepticismul cu privire la structurile cooperative și colective.

 Metode de sprijin

 ▪ Sprijin financiar: Prin mecanisme de tip Feed-in sau Contracte pentru Diferență adaptate comunităților.

 ▪ Suport legislativ și de reglementare: Printr-o definiție clară a comunității de energie, prin înființarea de centre de informare dedicate și prin utilizarea unor cadre de reglementare experimentale pentru a ajusta politicile în funcție de efectele observate.

 ▪ Stabilirea unor obiective de politică publică cuantificabile pentru a stimula crearea de comunități energetice la nivel național sau regional.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *