Autoritățile, forțate să rezolve problema consumatorilor vulnerabili. Comisia interministerială și-a început activitatea la Guvern. Se lucrează la un inventar și modificarea legislației. Termen asumat: sfârșitul anului

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Autoritățile, forțate să rezolve problema consumatorilor vulnerabili. Comisia interministerială și-a început activitatea la Guvern. Se lucrează la un inventar și modificarea legislației. Termen asumat: sfârșitul anului
  • În următoarea ședință a Comisiei, participanții sunt așteptați să prezinte problemele identificate pe linie de consumatori vulnerabili

Directiva pentru Energie, parte a pachetului “Clean energy for all Europeans”, prevede că beneficiarii de prețuri reglementate la energie vor fi doar clienții vulnerabili sau cei afectați de sărăcia energetică.

Motiv pentru care reprezentanții PATRES și ai altor asociațiilor de profil din energie au solicitat parlamentarilor, în repetate rânduri, să reanalizeze articolul 61 din OUG 14 în sensul că beneficiarii de prețuri reglementate la energie electrică, cât și la gaze naturale, ar trebui să fie doar clienții casnici vulnerabili afectați de sărăcia energetică,  nicidecum toți consumatorii casnici.

Iată că, în aceaste zile, în Parlament, la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, “se duc lupte” să se renunțe la preţurile reglementate la energie și gaze naturale. Deputații Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaţilor au aprobat  abrogarea articolului 61, însă propunerile de modificare a  OUG 114 s-au blocat la Comisia de Buget!

Citește și: https://www.investenergy.ro/la-loc-comanda-se-renunta-la-preturile-reglementate-la-energie-si-gaze-naturale-si-la-taxa-anuala-de-2-pe-cifra-de-afaceri-pentru-companiile-licentiate-de-anre/

Între timp, Comisia interministerială, înființată la solicitarea premierului Viorica Dăncilă,  care să elaboreze legislaţia privind definirea şi sprijinul consumatorilor vulnerabili și-a început activitatea la Guvern. Într-o primă ședință, care a avut loc în luna august, cei peste 20 de participanți – reprezentanți ai Ministerului Energiei, Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor, ai asociațiilor de profil (ACUE, AFEER), autorități locale – au făcut o trecere în revistă a  cadrului de reglementare și au convenit ce modificări  sunt necesare. Comisia este condusă de Florin Ciocănelea, Consilier de stat și Andreea Lambru, Secretar general adjunct al Guvernului.

“Primul-ministru a aprobat constituirea unei comisii interministeriale care, în următoarele două-trei luni, va continua să elaboreze şi să definitiveze legislaţia pentru consumatorul vulnerabil, ceea ce cred că, pentru mulţi jucători din piaţă, va fi binevenit, inclusiv pentru economie”, a afirmat recent Florin Ciocănelea, la o conferință de specialitate.

Se dorește astfel ca până la finele anului în curs să se soluționeze problema consumatorilor vulnerabili în România. Este o problemă stringentă pe care autoritățile din România trebuie să o rezolve în regim de urgență, aceasta fiind și solicitarea Comisiei Europene.

În Legea 123 este definit consumatorul vulnerabil. Se urmărește să se opereze cât mai puține modificări în legislația primară, care necesită timp. Astfel, schimbările care se impun cu privire la consumatorul vulnerabil să se facă îndeosebi prin HG, ordin de ministru, potrivit unor surse implicate în acest proces, în cadrul Comisiei interministeriale.

Sunt situații în zona practică care trebuie analizate punctual, cum ar fi de exemplu: ajutoarele acordate pentru energia termică, restricțiile pentru consumatori vulnerabili în ce privește deconectarea/reconectarea la energie. O altă situație sesizată la Comisie: sunt consumatori cu venituri mici, cu statut de consumatori vulnerabili, care se duc cu ziua la muncă și ar trebui să declare aceste venituri la Primărie. Și exemplele pot continua…

O propunere avansată la prima ședință a Comisiei: Ministerul Muncii împreună cu autoritățile locale să gestioneze situația tuturor consumatorilor vulnerabili, astfel încât operatorii din energie – furnizori, distribuitori – să aibă la dispoziție o listă a acestora. La acest moment, se avansează cifre total diferite pentru numărul consumatorilor vulnerabili din România, care variază de la 500 la ordinul miilor, chiar zecilor de mii (16.000)!!!

În următoarea ședință a Comisiei interministeriale, participanții sunt așteptați să prezinte problemele identificate pe linie de consumatori vulnerabili.

Recent, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a declarat că, în opinia sa, calendarul de dereglementare a prețului gazelor din producția internă trebuie dublat de definirea consumatorului vulnerabil. Se impune să fie elaborată o metodologie de protecţie a consumatorilor vulnerabili, respectiv statutul, modul de identificare şi finanţare, a spus acesta.

În iulie, Comisia Europeană a emis un aviz motivat, iar autoritățile au termen 26 septembrie pentru a modifica legislaţia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeană de Justiţie, iar România riscă să plătească amenzi de  zeci de mii de euro pe zi.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.