Românii mai au de așteptat până să devină prosumatori, să aibă posibilitatea să producă energie, să furnizeze în reţea şi să compenseze factura emisă de furnizorii lor, fiind în acelaşi timp scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale şi de la achiziţia de certificate verzi. După ce Parlamentul a aprobat, după îndelungi dezbateri, în luna iulie, modificări la legea dedicată sectorului regenerabilelor, autoritățile se căznesc să vină cu reglementările secundare pentru a le pune în aplicare.
Vestea bună este că Ministerul Mediului vrea să lanseze Ghidul de finanţare pentru programul privind montarea celulelor fotovoltaice până la data de 15 octombrie. Anunțul a fost făcut ieri de vicepremierul şi ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu. Fiecare român care doreşte să-şi monteze o astfel de celulă fotovoltaică va putea deconta până la 4.600 de euro.
De partea cealaltă, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE lucrează la reglementări, pentru ca mecanismul prin care micii producători – persoane fizice vor introduce energie regenerabilă în rețea să devină funcțional, avansându-se ca termen luna octombrie…
Totul bine și frumos, până când autoritățile și-au dat seama că acest mecanism și scutirea de taxe pentru micii producători poate fi considerat ajutor de stat şi trebuie autorizat de Bruxelles. Proces ce poate dura un an, poate chiar mai mult! “Preluarea în rețea a energiei generate de producătorii persoane fizice și scutirea acestora de plata tuturor obligațiilor fiscale ar putea fi considerată ajutor de stat, iar notificarea acestei scheme la Bruxelles și așteptarea răspunsului ar însemna o întârziere de un an”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al ANRE, la o conferință de specialitate organizată de ziarul Bursa.
O primă întrebare în această situație: De ce se discută acum despre un posibil ajutor de stat și nu a fost gestionată situația în lunile, multe la număr, de dezbateri parlamentare din Comisia de specialitate condusă de deputatul Iulian Iancu, la care au fost prezenți atât reprezentanți ai ANRE, cât și ai Consiliului Concurenței? Mai ales că surse parlamentare ne-au precizat că s-au purtat discuții pe această temă la Comisie și s-a considerat că sprijinul pentru micii producători nu este ajutor de stat. Zoltan Nagy-Bege vine acum și spune că există un subiect fierbinte pe agenda și că se poartă discuții între ANRE și Consiliul Concurenței. Categoric, este de datoria Consiliului Concurenței să se asigure că mecanismul nu este ajutor de stat și este de dorit, dacă tot s-a mai discutat pe această temă, să clarifice lucrurile în cel mai scurt timp posibil. Este greu de crezut că ANRE sau Consiliul Concurenței ar dori să întârzie aplicarea unei legi care dă posibilitatea românilor să devină prosumatori! Și totuși…
Cu toate acestea, oficialul ANRE susține că s-a primit o scrisoare de la Consiliul Concurenţei, prin care se atrage atenția că acest mecanism ar putea fi considerat ajutor de stat. „Avem pe agendă un subiect fierbinte pentru micii producători, aşa-numiţii prosumatori. Este o schemă… dar evit să folosesc cuvântul „schemă”, întrucât acum două săptămâni ne-am ales cu o scrisoare de la Consiliul Concurenţei, care ne-a anunţat că acest mecanism este susceptibil a fi ajutor de stat, iar aceste afirmaţii ne aruncă înapoi. Pentru că, dacă aceste mecanism este ajutor de stat şi trebuie autorizat la Comisia Europeană, în cel mai optimist scenariu într-un an va intra în vigoare. Încă sperăm să nu fie ajutor de stat”, a afirmat Bege, la conferința Bursa, citat de Agerpres.
După ce vicepreședintele ANRE a anunțat vestea deloc bună pentru românii dornici să devină prosumatori, nu ne rămâne decât să sperăm că Consiliul Concurenței va clarifica lucrurile. Și o va face repede! Asta dacă mecanismul nu este ajutor de stat!
Vicepremierul Grațiela Gavrilescu: Ghidul de finanţare pentru programul privind montarea celulelor fotovoltaice va fi lansat până pe 15 octombrie
Ghidul de finanţare pentru programul privind montarea celulelor fotovoltaice va fi lansat până la data de 15 octombrie, a declarat, joi seara,la Antena 3, vicepremierul şi ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, adăugând că fiecare român care doreşte să-şi monteze o astfel de celulă fotovoltaică va putea deconta până la 4.600 de euro.
„Montarea celulelor fotovoltaice este un program care trebuie să înceapă şi avem la ora actuală nu o sumă foarte mică, pentru că este vorba de 100 de milioane de euro, iar împreună cu Ministerul Dezvoltării şi cu Ministerul Fondurilor Europene, prin Administraţia Fondului de Mediu, vom putea să lansăm proiectul. Ghidul de finanţare îl vom lansa până la 15 octombrie, astfel încât fiecare român care doreşte să-şi monteze o astfel de celulă fotovoltaică, care să aibă putere de 3 KW, să o poată face, iar noi dăm un bonus. Suma până la care noi putem să decontăm este de 4.600 de euro”, a spus vicepremierul, la Antena 3, potrivit Agerpres.