ROPEPCA: Producția locală de hidrocarburi cedează în fața importurilor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic ROPEPCA: Producția locală de hidrocarburi cedează în fața importurilor
  • Nou Comitet de management la ROPEPCA. Mark V. Wagley, directorul general pentru Hunt Oil Company România, este noul Președinte timp de un an

Producţia internă de gaze naturale este discriminată în raport cu importurile, ca urmare a unei politici fiscale ce nu reflectă realităţile pieţei locale (continuarea impozitării suplimentare a veniturilor obţinute din liberalizarea pieţei gazelor şi a pragului de 72 lei/MWh în condiţiile în care preţurile pe piaţă au fluctuat în 2016 sub acest nivel), atrage din  nou atenția Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), care prezintă cele mai recente evoluții din piața de țiței și gaze și solicită politici publice care să încurajeze menţinerea producției locale de petrol.

import-gaze-351x185

Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, importurile de gaze ale României au crescut anul trecut cu 629%, comparativ cu 2015, ajungând la 1,185 milioane de tone echivalent petrol, în timp ce producția domestică de gaze a scăzut în 2016 cu 12,5%, totalizând 7,487 milioane tone echivalent petrol. Pe fondul unei cereri constante, creşterea masivă a importurilor de hidrocarburi are un impact negativ atât asupra securităţii energetice, cât şi asupra economiei naţionale, susțin reprezentanții ROPEPCA.

“Poziţia favorabilă a României la nivel european în ceea priveşte independenţa energetică este uşor de deturnat prin implementarea unor politici naţionale care nu ţin cont de realităţile industriei. Totodată, amintim că o investiție de 1 miliard de euro se traduce într-o contribuție a sectorului de 3,2 miliarde de euro în PIB , astfel că orice scădere a producţiei şi respectiv a investiţiilor se reflectă proporţional în PIB-ul României”, se precizează într-un comunicat al Asociației.

ROPEPCA face apel către autoritățile statului pentru o corectă și onestă abordare a problemelor cu care se confruntă piața de țiței și gaze și reamintește tuturor părților implicate nevoia de documentare și informare publică corectă, precum și de dialog consolidat pentru asigurarea unui cadru legislativ predictibil şi a unui pachet fiscal care să susțină industria, în beneficiul direct al întregii economii româneşti.

„Orice decizie politică și fiscală ce ignoră realităţile pieţei locale şi profilul industriei afectează sustenabilitatea producţiei, atractivitatea investițiilor și duce în fapt la pierderi economice și de securitate energetică. În condiţiile în care noul Executiv a anunţat că va definitiva în scurt timp noul cadru fiscal privind industria de ţiţei şi gaze, apreciem că este esenţial ca dezbaterea din spaţiul public să se bazeze pe cifre reale şi pe analize calificate astfel încât dialogul purtat cu partenerii instituţionali să conducă la cele mai bune decizii, pentru susținerea industriei şi pentru  dezvoltarea întregii economii româneşti”, afirmă Mark Wagley, preşedintele în exerciţiu al ROPEPCA.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) are un nou comitet de management cu un mandat de un an, alcătuit din șapte membri executivi şi doi membri non-executivi şi este condus de Mark Wagley, în calitate de președinte. Mark V. Wagley este directorul general pentru Hunt Oil Company România și este responsabil pentru operatiile companiei Hunt Oil în toată zona Europei de Est. Dintre membrii executivi mai fac parte Harald Kraft (Stratum Energy) – viitor președinte al asociaţiei, Artur Stratan (Amromco Energy) – fost președinte, Alexandru Maximescu (OMV Petrom), Ede Nagy (Panfora), Saniya Melnicenco (NIS Petrol) şi Steve Pearson (Sand Hill Petroleum Romania).

ROPEPCA beneficiază de adeziunea membrilor celor mai activi în industria onshore şi cuprinde acum 18  membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.