Administratorii și directorii din companiile energetice riscă să-și piardă bonusurile pentru performanță în condițiile unor rezultate financiare sub așteptări ale societăților pe care le conduc. Dacă la Electrica s-a renunțat deja la remunerațiile variabile pentru administratori, chiar dacă s-a raportat un profit în creștere în primul semestru, șefii de la Romgaz nu se dau bătuți și luptă pentru drepturile lor bănești, deși performanțele producătorului de gaze au fost afectate … de factori externi!
Motivând că indicatorii de performanță nu pot fi îndepliniți din cauze externe societății – declinul pieței de gaze naturale, modificări legislative – administratorii Romgaz susțin că o limitare a componentei variabile a remunerației nu se justifică! Aceasta ar trebui să fie stimulativă nu numai pentru administratori, ci și pentru societate și pentru stat în calitatea sa de acționar, se precizează într-o notă a CA Romgaz ce va fi prezentată acționarilor în ședința programată pentru sfârșitul lunii octombrie.
Conducerea companiei menționează printre cauzele obiective, imprevizibile, care nu pot fi controlate: nerespectarea calendarului de creștere gradual a prețului de comercializare a gazelor din producția internă; prelungirea termenului de aplicare a impozitului asupra veniturile suplimentare obținute de producătorii de gaze naturale până la data de 31 decembrie 2015; diminuarea consumului de gaze naturale la nivel industrial în cadrul consumului national; scăderea consumului de gaze și energie, ca urmare a dezvoltării accelerate a producției de energie regenerabilă la nivel national.
În condițiile limitării bonusurilor pentru performanță, situație generalizată în mai toate societățile statului, administratorii CA Romgaz propun multiplicarea indemnizației fixe anuale într-o proporție de 3 ori, argumentul forte fiind complexitatea și anvergura celui mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. O notă a CA, cu modificări aduse contractului de administrație, urmează a fi supusă aprobării AGA din data de 29 octombrie.
Administratorii Romgaz mai propun spre aprobare acționarilor prezentarea raporturilor asupra activității de administrație semestrial, și nu trimestrial cum este în prezent. Totodată, în cadrul beneficiilor de decontare cheltuieli legate de executarea manadatului, administratorii cer și includerea pentru decontare a cheltuielilor necesare activității, inclusiv cu mijloacele de transport.
În cazul revocării intempestiv sau nejustificat, administratorii își cer dreptul de a primi o compensație pentru perioada neexecutată din Contractul de administrație.
Potrivit Raportului administratorilor pe primul semestru, performanţele Romgaz au fost afectate în principal de diminuarea cu circa 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din ţara noastră. Scăderea drastică a cererii în segmentele industriei chimice şi a producţiei de energie electrică, apariţia cu întârziere a reglementărilor privind stocurile minime pentru iarna 2015 – 2016, lipsa de apetit a principalilor “actori” din sectorul gazelor naturale pentru conformare, în contextul incertitudinilor privind continuarea procesului de liberalizare a preţului în secţiunea pieţei reglementate, intrarea în insolvenţă a unor clienţi au reprezentat factori determinanți, potrivit conducerii companiei.