Bătălia finală pentru 3 poziții cheie în ANRE! Audieri în Parlament, pe 15 septembrie

Publicat pe Categorii Actual, Energie, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Bătălia finală pentru 3 poziții cheie în ANRE! Audieri în Parlament, pe 15 septembrie

Concurență mare pentru postul de Vicepreședinte și alte două poziții de membri în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – instituție cheie pentru piața de energie și de gaze, cu rol de reglementator și de control: s-au înscris 16 candidați, care vor fi audiați marți, 15 septembrie, într-o ședinţă comună a Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor şi a Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.

anre

ANRE este în subordinea Parlamentului, motiv pentru care partidele negociază locurile din Comitetul de Reglementare, dar mai ales pe cel de vicepreşedinte ANRE, vacante din luna aprilie, ca urmare a expirării mandatelor lui Claudiu-Sorin Dumbrăveanu , Teodor Bobiş şi Carmen Filipescu.

După 5 luni în care partidele au reușit în cele din urmă să se decidă pe cine să propună pentru pozițiile cheie în ANRE, lista fiind completată de candidați care vin din interiorul Autorității, din sectorul energetic, dar și din administrația publică, s-a ajuns la etapa audierilor parlamentare. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor, decis de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, a fost 11 septembrie 2015.

Bătălia pentru postul de Vicepreședinte ANRE se dă între secretarul de stat din Ministerul Energiei, Mihai Albulescu și deputatul Rodin Traicu, membru în Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, care mai nou are un contracandidat politic, ultimul înscris pe listă – Florin Urcan, deputat Grupul PNL, membru în Comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului. Sunt și alți aspiranți dintre cei înscriși pentru această poziție, însă le lipsește susținerea politică!

Conform prevederilor legale, numirea membrilor Comitetului de reglementare al ANRE, cu nominalizarea funcţiilor, se face la propunerea comună a Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor şi a Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.

Lista completă a candidaților pentru pozițiile cheie din ANRE este următoarea:

Mihai Adrian Albulescu – secretar de stat Ministerul Energiei
Bobiș Teodor – fost membru în Comitetul de Regelementare ANRE
Dumitru Chisaliţă – membru CA Enel și CA Romgaz
Mitricofd Crum – inspector ANRE
Carmen Filipescu – fost membru Comitetul de Reglementare ANRE
Valentin Macec – șef servicu Transgaz
Ionel Malenda – inspector ANRE
Rares Ion Popescu – șef birou inspecție energetică Electrica Transilvania Sud
Radu Ioan Puşcariu – director Electrica Furnizare
Victorel Florin Rădoi – director ANRE
Mihai Octavian Râmniceanu – director ANRE
Virgil Mușatescu – consilier CNR-CME, membru CA Fondul Român de Eficienţă Energetică
Gabriel Adrian Margin – director SISE Transilvania Nord Electrica
Rodin Traicu – deputat, membru Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților
Roman Florin Claudiu – vicepreședinte Consiliul Județean Alba
Florin Urcan – deputat Grupul PNL, membru Comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului.

Înainte de vacanța parlamentară, deputatul Lucian Bode, fost ministru al Economiei, semnala că funcționarea Comitetului de Reglementare al ANRE este compromisă din cauza blocării numirii unor noi membri, hotărâri extrem de importante pentru funcționarea pieței de energie și de gaze riscând să nu fie luate pentru că este nevoie de prezența și votul tuturor celor 4 membri rămași în funcție pentru a fi valide.

Din fericire, activitatea ANRE nu a avut de suferit în perioada celor 5 luni de funcționare fără un vicepreședinte și cu doi membri lipsă în Comitetul de Reglementare! Din contră, operatorii din piață au fost asaltați de o sumedenie de ordine și decizii pe perioada verii.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *