Becurile cu halogen, interzise în România de la 1 septembrie. Vor fi înlocuite cu LED-uri

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Becurile cu halogen, interzise în România de la 1 septembrie. Vor fi înlocuite cu LED-uri
 • Signify pune în lumină reducerea consumului de energie și a costurilor prin folosirea LED-urilor

Începând cu 1 septembrie, becurile cu halogen sunt interzise la nivel european, urmând să fie inlocuite gradual cu LED-uri. Pornind de la eliminarea progresivă a spoturilor cu halogen (sau GU10) implementată în 2016, următoarea fază constă în interzicerea surselor de iluminat non-direcționale cu halogen, inclusiv a becurilor standard cu formă de pară sau lumânare.

În acest context, Signify (Euronext: LIGHT), anterior Philips Lighting și liderul mondial în domeniul iluminatului, dezvăluie beneficiile financiare și energetice pe care trecerea la becurile cu LED o aduce pentru gospodăriile din Europa.

De exemplu, acestea au o durată de viaţă de până la 7 ori mai mare și utilizează cu până la 80% mai puțină energie decât omoloagele lor cu halogen, se precizează într-un comunicat de presă.

Așadar, de ce sunt interzise becurile cu halogen? Pentru că sunt extrem de ineficiente în ceea ce privește utilizarea curentului electric. De fapt, becurile cu halogen utilizează de aproximativ 5 ori mai multă energie comparativ cu cele LED. Interzicerea lor în spațiul european face parte din angajamentul UE de a stopa emisiile de CO2 și de a reduce amprenta de carbon.

Philips oferă o gamă largă de alternative cu LED pentru a înlocui becurile cu halogen. Becurile Philips LED există într-o mare varietate de forme și temperaturi de culoare. Mai mult decât atât, majoritatea becurilor LED sunt disponibile atât în versiunea cu lumină reglabilă, cât și nereglabilă. Becurile LED de la Philips, de exemplu, au durată de viaţă de până la 7 ori mai mare și utilizează cu până la 80% mai puțină energie decât omoloagele lor cu halogen.

Aşadar, cât de mult putem economisi efectiv? De exemplu, dacă înlocuim un bec cu halogen de 42W cu un bec LED echivalent de 9W, putem economisi peste 8 EURO pe an la factura de energie electrică.

În ceea ce privește viitoarele reglementări care afectează becurile cu halogen, Bogdan Balaci, Director General Philips Lighting/Signify pentru Sud-Estul Europei, menţionează: “Interzicerea treptată a becurilor cu halogen este dovada unui angajament asumat la nivel european pentru economisirea energiei și reducerea amprentei de carbon. Acest lucru nu este doar o oportunitate de a beneficia de facturi reduse la curent electric, ci oferă consumatorilor posibilitatea de a alege o anumită temperatură de culoare, calitate și design, atunci când se face trecerea la becuri cu LED. În cadrul Signify, studiile ne arată că nu există două locuințe care să aibă nevoie de aceleași setări de lumină. Preferințele și utilizările pot varia semnificativ de la cameră la cameră și de la locuință la locuință. Tehnologiile și produsele noastre de iluminat cu LED reflectă această unicitate și permit consumatorilor să adapteze iluminatul la propriile preferințe și nevoi.”

Becurile LED au o durată de viață medie de 15 ani, ceea ce le face potrivite atât pentru protejarea mediului, cât și pentru bugetul nostru. Dezvoltarea tehnologică permite acum o varietate mare de opțiuni când vine vorba de becurile LED, oferind o gamă variată de temperaturi de culoare și modele pentru personalizarea oricărei locuințe. Becurile Philips LED SceneSwitch, de exemplu, oferă posibilitatea selectării dintre trei setări de lumină într-un singur bec, doar cu ajutorul întrerupătorului existent pe perete, fără a fi nevoie de un variator suplimentar.

Viitorul locuințelor din România

Becul cu halogen nu este primul articol „pe cale de dispariție” din locuințele românilor. Becurile incandescente, Walkman-ul și Pagini Aurii sunt doar câteva dintre articolele depășite, la care s-a renunțat treptat, înlocuindu-le cu alte inovații.

În contextul interzicerii becurilor cu halogen, Signify a încheiat un parteneriat cu Deborah Sugg Ryan, Profesor la Universitatea din Portsmouth pentru a dezvălui topul articolelor casnice dispărute din ultimele decade. După ce a examinat mai multe locuinţe, profesorul Sugg Ryan a indicat mai multe articole care au evoluat treptat sau au fost eliminate. Din această listă am selectat cele mai des întâlnite 10 obiecte din casele noastre.

10 articole depășite care au dispărut din locuințele noastre:

 1. Becul incandescent
 2. Telefonul fix cu disc
 3. Pick-up-ul
 4. Pagini aurii
 5. Video-ul 10
 6. Walkman-ul
 7. Faxul
 8. Mașina de scris
 9. Discheta
 10. Modemul dial-up

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.