BRM a lansat, în premieră, familia de indici bursieri ROGAS

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic BRM a lansat, în premieră, familia de indici bursieri ROGAS

Din această lună, în premieră, Bursa Română de Mărfuri (BRM) a pus la dispoziția participanților la bursa de gaze naturale, a instituțiilor implicate și a celor, în general, interesați de evoluția fenomenelor economice un set complet de instrumente de informare și analiză: familia de indici bursieri ROGAS.

Înregistrată și patentată pe componentele sale recent la OSIM, familia cuprinde patru categorii de indici:

– ROGAS_DA –  indice de preț calculat în baza tranzacțiilor încheiate pentru o zi gazieră de livrare a gazului natural, anume ziua următoare;

– ROGAS_WD – indice de preț calculat în baza tranzacțiilor încheiate pentru o zi gazieră de livrare a gazului natural, anume ziua curentă;

– ROGAS_FW: indice de preț configurat în baza tranzacțiilor încheiate pe piețele la termen pentru produsele ce au perioada de livrare urmarită, indicele urmând a se calcula anterior începerii perioadei de livrare respective;

– ROGAS_ALL:  indice de preț configurat în baza tuturor tranzacțiilor încheiate pentru o anumită perioadă de livrare, tranzacțiile referite provenind atât de pe piețele spot, cât și de pe piețele la termen, indicele urmând a se calcula ulterior încheierii perioadei de livrare urmărite.

Potrivit BRM, indicii sunt configurați ca medii ponderate ale tranzacțiilor încheiate pe piețele Bursei Române de Mărfuri  aferente perioadelor de livrare. Ei se calculează la nivelul fiecărei zile de tranzacționare și se publică de către BRM pe website-ul propriu.

Lista indicilor ce urmează efectiv a fi diseminați public este stabilită de BRM și publicată periodic, însoțită de  metodologia lor detaliată de calculare, pe același website al institutiei: www.brm.ro.

Reprezentanții BRM susțin că studierea dinamicii indicilor ROGAS va putea fi extrem de utilă participanților la piață pentru creionarea strategiilor tranzacționale, comentatorilor pentru analiza evoluțiilor parametrilor prețuri și volume, a corelațiilor cu evoluțiile altor piețe, sezoane sau evenimente, iar factorilor responsabili pentru prognoze sau decizii macroeconomice documentate. Nu mai puțin, Bursa însăși, în baza lor și pe piețe specializate, va putea să genereze produse noi, cu un grad sporit de sofisticare, menite să pună la dispoziția unui spectru sporit de utilizatori instrumente utile de management al riscului (hedging) sau, dupa profil, de spectaculoasă  diversificare investițională în domeniile atractive ale activelor reale energetice, inaccesibile altminteri publicului până acum în România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *