Premieră în România: BRM lansează contractele derivate având ca activ suport gazele naturale

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Premieră în România: BRM lansează contractele derivate având ca activ suport gazele naturale

Bursa Română de Mărfuri (BRM) anunță lansarea, în premieră în România, de la dată de 16 noiembrie 2020, a contractelor derivate având ca activ suport gazele naturale.

Evenimentul anunțat vine în continuarea efortului din ultimii ani al BRM și al producătorilor și furnizorilor din România de a construi împreună o piață  de gaze naturale puternică, modernă și eficientă, capabilă să ofere, în sfârșit, țării poziția și statutul pe care îl merită în regiune, se precizează într-un comunicat al BRM.

Potrivit reprezentanților BRM, introducerea și operaționalizarea contractelor derivate reprezintă proba maturității și a consacrării. Contractele derivate, care sunt, în esență, contracte standartizate la termen, prezintă un grad sporit de complexitate. Caracteristicile lor principale se referă la fungibilitate, lichiditate, flexibilitatea intrării și ieșirii din poziții, gradul maxim de siguranță cu privire la solvabilitate prin implicarea în post-tranzacționare a unei contrapărți centrale.

Avantajele utilizării contractelor derivate pe piață activului suport, în cazul de față, pentru început, gazele naturale, sunt majore, susține BRM. Acestea sunt:

  • standartizarea condițiilor contractuale și fungibilizarea pozițiilor
  • eliminarea riscului de contraparte
  • garantarea execuției
  • asigurarea prețului de vânzare/cumpărare pentru viitor
  • ieșirea flexibilă din pozițiile asumate dacă este cazul
  • administrarea riscului de variație a prețului (hedging)
  • formarea și identificarea prețului viitor al activului.

Toate acestea în condiții de transparență, de egalitate a șanselor, de respect al reglementărilor, de lichiditate sporită și de costuri de operare reduse, precizează BRM.

Pentru asigurarea deplinei funcționalități operaționale pentru contractele futures pe termen mediu și lung cu active gaze naturale, Bursa Română de Mărfuri, sub supravegherea pe piață angro a Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a ACER (Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei) prin sistemul de raportare REMIT și cu acordul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), va oferi din 16 noiembrie 2020, atât funcțiile de platformă electronică de tranzacționare, cât și de post-tranzacționare, prin asumarea calității de contraparte financiară în toate tranzacțiile înregistrate.

BRM este de părere că lansarea contractelor derivate pe gaze naturale va constitui un moment de impulsionare a spiritului antreprenorial românesc în domeniul bursier, începutul unei etape prolifice de dezvoltare, marcate de speranța unei colaborări și înțelegeri dintre operatorii pieței și a participanților cu reglementatorii, cu autoritățile executive și legislative din România, în favoarea mediului economic și al integrării cu success în piețele europene.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *