BRM și KELER CCP pregătesc lansarea pieței forward de gaze naturale

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic BRM și KELER CCP pregătesc lansarea pieței forward de gaze naturale

Se organizează seminarii pentru participanții la piața de capital pentru prezentarea noului mecanism de tranzacționare și serviciile adiacente de clearing

Lansarea pieței forward de gaze naturale a Bursei Române de Mărfuri este preconizată pentru al patrulea trimestru al anului în curs, după primirea aprobărilor finale din partea autorităților de resort. Până la momentul lansării efective, vor avea loc teste de piață și seminarii de informare. KELER CCP și Bursa Română de Mărfuri au susținut un seminar pentru participanții la piața de capital pentru a prezenta în detaliu noul mecanism de tranzacționare și serviciile adiacente de clearing. Furnizorul maghiar de servicii de clearing a finalizat atât etapa de dezvoltare IT, cât și pe cea de testare a proiectului.

Cooperarea între BRM și KELER CCP a fost anunțată în septembrie 2016, iar în acest an casa de clearing a evaluat piața forward de gaze și platforma pentru gaze naturale, a luat legătura cu participanții la piață și a stabilit relații cu toți stakeholderii. „Recentul seminar, la care au participat 30 de reprezentanți din partea a opt companii, inclusiv cei mai mari furnizori și traderi, a făcut parte dintr-un road show de educare, organizat în comun de BRM și de casa de clearing și susținut de Tamás Horváth, COO, KELER CCP. Acest road show a avut ca obiectiv transferul de cunoștințe cu privire la noua soluție de tranzacționare în vederea apropiatei lansări. Printre subiectele discutate s-au numărat beneficiile sistemului de garantare, printre care garantarea prin novație, transparența prețului și nediscriminarea. De asemenea, s-au prezentat produsele standardizate și procedura de settlement. Nu în ultimul rând, BRM a prezentat participanților prezenți și viitori la procesul de clearing modalitățile prin care se va efectua tranzacționarea pe noua platformă, prin intermediul unei demonstrații”, se precizează într-un comunicat transmis InvesTenergy.

“În principal, ca o casă de clearing, utilizăm un mecanism sofisticat de gestiune a marjelor pentru a atenua riscurile financiare. Acest serviciu va ajuta piața din România să se apropie de standardele UE, în vederea creării unui mediu de tranzacționare modern și foarte dezvoltat. Sperăm ca recentele inițiative din sistemul de tranzacționare din România să răspundă în cel mai bun mod nevoilor pieței și scopului nostru de a oferi o soluție integrată de clearing,” a declarat Károly Mátrai, CEO al KELER CCP.

KELER CCP este casa centrală de compensare pentru piețele de capital și de gaze naturale din Ungaria. În calitatea sa de contraparte centrală, KELER CCP oferă servicii de compensare, precum și decontare financiară și fizică a tranzacțiilor încheiate pe piețele de capital: Bursa de la Budapesta, Bèta Market și MTS Ungaria, cât și pe piețele de gaze naturale: Trading Platform și piața de gaze naturale operată de CEEGEX – Central Eastern European Gas Exchange. Pe lângă rolul său de contraparte centrală, KELER CCP este singurul funrizor de servicii din Europa care acționează ca membru general de compensare pentru clienții săi pe un număr de piețe de energie, incluzând HUPX Hungarian Power Exchange, EEX, EPEX SPOT, EPEX SPOT Belgium, SEEPEX, PXE și Powernext.

BRM este platforma de tranzacționare a gazelor naturale și a altor produse legate de energia electrică din România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *