BRM vine în sprijinul Transgaz: Platforma STEGN – concepută pentru a se potrivi nevoilor unei pieţe libere, concurenţiale

Publicat pe Categorii Business, Esential, Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Esential BRM vine în sprijinul Transgaz: Platforma STEGN – concepută pentru a se potrivi nevoilor unei pieţe libere, concurenţiale

Bursa Română de Mărfuri informează că deţine o platformă electronică de tranzacţionare a gazelor naturale, destinată inclusiv produselor standardizate pe termen scurt şi că are capabilitatea de a procesa, în timp real, şi oferte de vânzare – cumpărare pentru volume de gaze care pot face obiectul dezechilibrelor în Sistemul Naţional de Transport. BRM vine astfel în întâmpinarea SNTGN Transgaz SA de a pune în aplicare măsurile prevăzute în Regulamentul european, cu efect asupra creşterii nivelului de lichiditate a pieţei angro de gaze pe termen scurt.

bursa-cereale
Reprezentanţii BRM au venit cu precizări urmare a articolelor apărute în mass-media cu tema: “Lichiditate insuficientă a pieţei angro a gazelor pe termen scurt”, având ca bază de documentare Raportul Transgaz privind punerea în aplicare a măsurilor provizorii, conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 312/2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport gaz.

Platforma STEGN (Sistem de Tranzacţionare Electronică Gaze Naturale) este un produs conceput şi realizat de echipa de specialişti ai Bursei Române de Mărfuri, ca o aplicaţie informatică modernă, complexă şi robustă, foarte uşor de utilizat şi a fost astfel concepută încât să se adapteze nevoilor pieţei libere, deci competiţiei, dar şi cerinţelor legislaţiei specifice pieţei de energie.

“Această nouă platformă este un instrument prin intermediul căruia participanţii la piaţa centralizată administrată de BRM pot introduce oferte pentru vânzarea – cumpărarea de gaze naturale pe orice interval de timp, fără restricţii de cantitate sau preţ; cu alte cuvinte, sunt vizate inclusiv volumele destinate acoperirii fluctuaţiilor, care se transpun în dezechilibre şi pot face apoi obiectul sancţiunilor, conform prevederilor Codului Retelei. În acelaşi timp, Operatorul de Transport si Sistem (OTS) poate posta oferte şi încheia, la rândul său, tranzacţii în scopul realizării acţiunilor sale specifice de echilibrare comercială a Sistemului Naţional de Transport”, a precizat dl. Valeriu Gheorghe, Directorul Executiv al Bursei Romane de Mărfuri.

Faţă de platformele specifice pieţelor spot, forward şi OTC, platforma STEGN permite utilizatorilor (platforma este dedicată exclusiv deţinatorilor de licenţe de furnizare) să introducă / întreţină perioada de livrare.

În raportul Transgaz, se face precizarea că BRM, prin noua sa platformă de tranzacţionare electronică, este pregătită să ofere pieţei posibilitatea de a tranzacţiona produse zilnice şi chiar intra-zilnice, în măsura în care vor exista lichidităţi pentru această piaţă.

Prin urmare, BRM doreşte să coopereze şi îşi manifestă disponibilitatea de a sprijini Transgaz în procesul de implementare a mecanismului de echilibrare a Sistemului Naţional de Transport în conformitate cu impunerile reglementărilor comunitare, prin integrarea celor două aplicaţii (platforma STEGN şi platforma de echilibraj).

Ca şi produs informatic, Platforma STEGN răspunde următoarelor funcţiuni:

 permite un volum mare de tranzacţii într-un interval scurt de timp;
 pot fi introduse simultan în sistem ordine de vânzare şi de cumpărare;
 se realizează combinaţii continue şi matching funcţie de parametrii introduşi de
utilizator (preţ, cantitate, perioadă);
 alertează utilizatorul (prin sms/mail) atunci când sunt realizate tranzacţiile;
 editeaza raportul final al tranzacţiilor, precum şi istoricul acestora;
 generează rapoarte specifice pentru autorităţi.

Tranzacţiile cu gaze naturale la BRM: 144 participanţi, volum tranzacţionat – circa 5 milioane MWh

Tranzacţiile cu gaze naturale au demarat pe ringul specializat al BRM în luna octombrie 2013. De la acel moment şi până în prezent s-au înregistrat şi activează 144 de participanţi (34 producători/furnizori/traderi şi 110 consumatori noncasnici), volumul total tranzacţionat ridicându-se la cca 5 mil. MWh, realizat pe parcursul a 315 sedinţe de licitaţii.
Din totalul cantităţilor adjudecate, 1,3 mil. MWh au reprezentat gaze naturale cu servicii incluse (transport, distribuţie, înmagazinare) achiziţionate de clienţi finali (consumatori de gaze naturale) şi 3,7 mil. MWh – gaze naturale fără servicii, care au facut obiectul vânzarii-cumpărării între producători, furnizori şi traderi care activează în zona de comercializare pe piaţă, sub licenţă ANRE.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *