BRM: Volumul tranzacţiilor cu gaze s-a dublat în primele luni din 2017 faţă de tot anul 2016

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic BRM: Volumul tranzacţiilor cu gaze s-a dublat în primele luni din 2017 faţă de tot anul 2016

La Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților continuă dezbaterile privind modificările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012. Reprezentanți ai Ministerului Energiei, ANRE, Consiliului Concurenţei, OPCOM, Bursei Române de Mărfuri sunt invitați la discuțiile care se doresc finale, la ședința de astăzi a Comsiei de specialitate. Modificările aduse OUG 64/2016 au stârnit controverse. Se dorește să rămână  o singură bursă angro de gaze? În prezent, sunt două burse de gaze – la BRM și OPCOM. Vor fi producătorii obligaţi să tranzacţioneze întreaga cantitate de gaze pe bursă?

 

Până la luarea deciziilor care vor aduce schimbări majore pe piața gazelor, Bursa Română de Mărfuri își prezintă rezultatele activității sale din 2013 până în prezent. Potrivit unui comunicat, nivelul volumelor de gaze tranzacţionate pe platformele electronice pe care BRM le administrează şi deţine se situează la nivelul de 34,3 milioane MWh, ceea ce reprezintă aproximativ 7% raportat la consumul naţional de gaze naturale din perioada 2013 – 2017. Iar numărul de licitaţii organizate la BRM începând din 2013 şi până în prezent a ajuns la 1.044.

„De la obţinerea licenţei de operator administrare a pieţelor centralizate (iulie 2013) şi până în prezent, Bursa Română de Mărfuri, instituţie de interes public cu capital privat, a reuşit atragerea majorităţii furnizorilor de gaze naturale, traderilor şi producătorilor care activează pe piaţa autohtonă de gaze naturale, alături de numeroşi clienţi finali din diferite domenii şi sectoare de activitate, astfel încât nivelul volumelor tranzacţionate pe platformele electronice pe care BRM le administrează şi deţine se situează astăzi la nivelul de 34,3 milioane MWh, ceea ce reprezintă aproximativ 7% raportat la consumul naţional de gaze naturale din perioada 2013 – 2017”, se precizează în comunicatul BRM.

Conform rezultatelor din primele luni ale anului 2017, volumul tranzacţiilor s-a dublat faţă de întreg anul anterior, reprezentând aproximativ 25% din consumul naţional estimat pentru această perioadă.  Astfel, în perioada ianuarie – aprilie 2017, cantitatea tranzacţionată la BRM a ajuns la 12,2 milioane MWh, respectiv 24,4% din consumul naţional estimat pentru perioada respectivă, iar numărul de licitaţii a fost de 130.

Reprezentanţii BRM susţin că menţinerea independenţei operatorilor bursieri este foarte importantă, la fel şi asigurarea unei competiţii reale între aceştia, în condiţiile în care platformele de tranzacţionare ale BRM au fost şi sunt în continuare în atenţia participanţilor la piaţă, dar şi în vederea asigurării securităţii energetice a României.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *