BRUA, faza 1: Start la lucrările la stațiile de comprimare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic BRUA, faza 1: Start la lucrările la stațiile de comprimare

Pot începe lucrările la stațiile de comprimare gaze naturale de la Podișor, Bibești și Jupa din cadrul proiectului ”Dezvolatrea sistemului național de transport gaze naturale pe cordorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, faza 1 (BRUA)”.SNTGN Transgaz SA, prin directorul general, Ion Sterian, a semnat un ordin în acest sens.

Fiecare stație va fi echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă) şi va avea capacitatea tehnică de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze naturale. Contractul de execuție a celor trei stații de comprimare gaze naturale a fost câștigat de un consorțiu de firme românești, condus de INSPET SA Ploiești. Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adaugă TVA, se precizează într-un comunicat al Transgaz.

Importanța strategică a proiectului a determinat Uniunea Europeană să se implice în finanțarea proiectării celor trei staţii de comprimare, printr-un grant în valoare de 1.519.342 Euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate.

Pe lângă cele trei staţii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune şi construcția conductei de transport gaze naturale Podișor-Recaș în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) și presiunea de proiectare de 63 bar. Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 mil. euro. Uniunea Europeană acoperă 179, 3 mil euro, printr-un al doilea grant, care reprezintă 40% din cheltuielile eligibile estimate. La finalizarea fazei I se va asigura fluxul de gaze naturale spre: Ungaria, prin interconectorul Horia – Csanadpalota a 1,75 mld. Smc/an (200 mii Smc/h), la 40 bar la graniță; Bulgaria prin interconectorul Giurgiu – Ruse a 1,5 mld Smc/an (171 mii Smc/h), la 30 bar la granite.Termenul estimat de finalizare este 31.12.2019.

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat: “Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va contribui în mod semnificativ la ridicarea nivelului de securitate energetică a României și va permite deschiderea de noi oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice. Proiectul BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. Investiția în cele trei stații de comprimare gaze naturale constituie o dovadă în plus a capacității companiei Transgaz de a realiza proiecte investiționale strategice, ambițioase, care să asigure dezvoltarea durabilă a Sistemului Național de Transport gaze naturale și alinierea acestuia la standardele europene de performanță și competitivitate”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *