BRM lansează piața produselor standardizate pe termen mediu și lung. Va asigura serviciile de Contraparte Centrală

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic BRM lansează piața produselor standardizate pe termen mediu și lung. Va asigura serviciile de Contraparte Centrală
  • Din septembrie, și contractele cu scadențe mai lungi vor fi incluse în sistemul de compensare – decontare, iar până la finalul anului, se va constitui un fond de clearing suplimentar

Bursa Română de Mărfuri lansează, începând cu luna iulie 2019, serviciul de Contraparte Centrală pentru tranzacțiile la termen pe o săptămână și pe o lună.

Din septembrie, și contractele cu scadențe mai lungi vor fi incluse în sistemul de compensare – decontare, iar până la finalul anului, se va constitui un fond de clearing suplimentar dedicat aplicației, au anunțat reprezentanții BRM.

Potrivit unui comunicat transmis de BRM, Contrapartea Centrală are rol semnificativ în procesul de gestionare a riscurilor induse de decontarea tranzacțiilor la termen, reprezentând o etapă necesară în procesul de dezvoltare a piețelor cu contracte standard cu livrare administrate de BRM  și de aliniere la exigențele UE. În vederea realizării rolului de Contraparte Centrală, se aplică novația subiectivă prin care Contrapartea Centrală devine cumpărător pentru orice vânzător și vânzător pentru orice cumpărător, astfel încât fiecare participant la tranzacții este asigurat de finalizarea operațiunii comerciale, conform prețurilor și cantităților convenite prin tranzacție. Riscurile de posibil eșec la decontare al unui participant sunt preluate integral de Contrapartea Centrală, acesta fiind practic izolat din punct de vedere al riscului sistemic, iar restul participanților fiind neafectați de incidentul provocat eventual de participantul individual. Din punct de vedere operațional și tehnic, mecanismul principal de gestiune a riscurilor de preț rezultate din expunerea unei tranzacții la trecerea timpului, indiferent de scadența contractelor încheiate, este unul de gestiune – de către Casa de Compensație – a conturilor de garanții, prin activarea unui sistem complex de marje: inițiale, de variație și de livrare, în acord cu practica internațională. Suplimentar, metoda de marcare la piața zilnică a portofoliilor participanților, pe baza unor prețuri transparente, cu impact cert asupra garanțiilor necesare menținerii pozițiilor deschise, creează premisele creșterii lichidității pieței și a relevanței procesului de descoperire a prețului, caracteristici de bază ale unei piețe funcționale.

Produsele standard, ce vor beneficia de servicii de Contraparte pe platforma dedicată acestei piețe de către BRM, pe baza unui regulament special, sunt toate produsele la termen cu perioada de livrare: săptămâna, luna, trimestru, semestru calendaristic, sezon gazier, an calendaristic și an gazier.

În data de 27.06.2019 BRM a organizat o sedință publică cu participanții la piață, în cadrul căreia s-a prezentat regulamentul de funcționare a contrapărții centrale, mecanismele aferente acesteia, precum și contractele de participare pe această piață.

Începând cu data de 01.07.2019, BRM pune la dispoziție o platformă de test pentru participanții la piață și va realiza testarea aplicației împreună cu cei interesați. În paralel cu aceasta, are loc semnarea contractelor cu participanții la piață, activitate deja demarată și se estimează că în cea de-a doua parte a lunii iulie vor începe tranzacțiile din mediul real pe aceasta piață.

Chiar dacă efectele OUG 114/2018 s-au făcut și sunt încă resimțite pe piața gazelor naturale de la BRM, se estimează că lansarea pieței produselor standardizate pe termen mediu și lung, în condițiile asigurării de către BRM a serviciilor de Contraparte Centrală, va reprezenta un puternic impuls de creștere pentru această piață.

BRM este lider național ca instituție de infrastructură pe piața tranzacțiilor cu gaze naturale, înregistrând de la începutul acestui an, în conditii de  incertitudine legislativă, un număr de 365 tranzacții pentru o cantitate totală cifrată la aproape 3 TW. În anul 2018, la BRM, s-a înregistrat un record al tranzacțiilor cu gaze naturale: 787 tranzacții însumând peste 71 TW.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.