BVBescu: Investitorii de retail, interes crescut pentru companiile din energie. SNN și OMV Petrom – locurile 4 și 5 în clasament. Transelectrica părăsește Top 10, fiind înlocuită de Transgaz, care ajunge pe locul 7

Publicat pe Categorii Business, Info Bursier
Prima Pagina Info Info Bursier BVBescu: Investitorii de retail, interes crescut pentru companiile din energie. SNN și OMV Petrom – locurile 4 și 5 în clasament. Transelectrica părăsește Top 10, fiind înlocuită de Transgaz, care ajunge pe locul 7
  • Banca Transilvania continuă să ocupe prima poziție în clasament, atrăgând atenția a 7 din 10 investitori
  • BVBescu Retail Pulse Chart – indicatorul arata interesul investitorilor de retail fata de companiile listate

Cea mai mare banca din Romania ramane si la inceputul lui 2021 in fruntea  BVBescu Retail Pulse Chart, indicator care masoara interesul generat de companiile listate in randul investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti. Clasamentul a fost realizat in luna februarie 2021 de site-ul bvbescu.ro, cu ocazia evenimentului The Power Table – Cum arata rezultatele financiare pe anul 2020 si cum investim, care va avea loc pe data de 2 martie 2021.

Banca Transilvania continua sa ocupe prima pozitie in clasament, atragand atentia a 7 din 10 investitori. Institutia financiara ramane pe primul loc, pe care il ocupa si in sondajul similar, realizat in lunile august si noiembrie 2020, respectandu-si statutul de cea mai tranzactionata companie de la Bursa de Valori Bucuresti, conform statisticilor furnizate de site-ul bvb.ro, atat ca numar de tranzactii, cat si ca valoare. Bitnett Systems S.A. urca 4 pozitii pana pe locul 2, fiind votata de 61% dintre investitori. Aflata pe locul 23 in clasamentul tranzactiilor, ca valoare, pe ultimul an, la BVB, compania confirma atentia de care se bucura in randul investitorilor de retail si faptul ca majoritatea tranzactiilor efectuate pe acest emitent le apartin acestora.

Safetech Innovation S.A. este surpriza inceputului de an la BVB. Compania de tehnologie confirma interesul starnit in randul investitorilor de retail la listare, care a generat o crestere de 700% a cotatiei fata de momentul plasamentului privat, debutand direct pe locul 3!

Top 5 este completat de Nuclearelectrica S.A. si OMV Petrom S.A. Clasamentul reflecta in continuare interesul crescut din partea investitorilor de retail pentru companiile din domeniul energetic. Nu mai putin de 5 dintre societatile din indicele BET-NG se regasesc in primele 10 pozitii. Transelectrica S.A. paraseste Top 10, fiind inlocuita insa tot de o companie din domeniul energetic – S.N.T.G.N. Transgaz S.A. – care urca 5 pozitii si ajunge pe locul 7.

Medlife S.A., cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania , confirma cresterea interesului investitorilor de retail ca urmare a majorarii de capital social pe care a efectuat-o la finalul anului 2020, obtinand un avans spectaculos de 8 pozitii, de pe locul 19 pana pe locul 11. Compania a fost votata de 47% dintre investitori – o evolutie spectaculoasa fata de luna noiembrie, cand a primit doar putin peste 21% din voturi. Medlife S.A. s-a aflat la un pas de a patrunde intre primele 10 companii, doar 3% despartind-o de IHunt Technologies Import-Export S.A., ocupanta pozitiei a zecea.

Companiile nou listate confirma interesul generat de piata AeRO  – 2Performat Network S.A., MAM Bricolaj si Norofert S.A. intra in Top 20, obtinand peste 30% din vorutile investitorilor de retail. Acestea se alatura in Top 20 societatilor IHunt Techonlogies Import-Export S.A. si Safetech Innovations S.A.. numarul societati listate pe piata secundara care se regasesc in acest moment in Top 20 ajungand la 5.

De cealalta parte, cu exceptia Bancii Transilvania, constatam o scadere semnificativa fata de luna noiembrie a interesului investitorilor de retail pentru societatile din zona financiara. BRD Societe Generale coboara 5 pozitii pana pe 12 si iese din Top 10, Fondul Proprietatea coboara de pe pozitia 11 pe 15, in timp ce Erste Bank afiseaza cea mai mare scadere din clasament, pierzand 15 pozitii in doar 3 luni si coborand de pe locul 16 pe 31, cu mai putin de 20% din voturi.

Cele 5 SIF-uri continua sa se afle intr-un con de umbra prelungit. Cu aproximativ 10% dintre optiunile investitorilor de retail, cele 5 SIF-uri ajung in subsolul clasamentului de 40 de pozitii. Impulsionate de discutiile din jurul schimbarilor de management, SIF3 si SIF 5 au reusit sa atraga ceva mai multe voturi din partea investitorilor de retail (13%, respectiv 11%), insa acestea nu au fost suficiente pentru a le mentine intre primele 30 de pozitii.

Oil Terminal S.A., SIF Banat-Crisama S.A., AAGES S.A., Aerostar S.A. si Rompetrol Rafinare S.A. parasesc primele 40 de pozitii ale BVBescu Retail Pulse Chart.

Mircea Iliescu, Trainer si Financial Advisor BVBescu: „Valul de listari noi de pe Piata AeRO a atras in mod semnificativ  atentia investitorilor de retail de la Bursa de Valori Bucuresti. Nu  mai putin de 5 companii din piata secundara sunt in acest moment  printre primele 20 de societati ca si interes generat in randul  micilor investitori. Safetech Innovations S.A. a debutat spectaculos,  direct pe pozitia a 3-a, surclasand companii mari, cu traditie  indelugata pe Piata de Capital romaneasca, precum Nuclearelectrica,  Transgaz, SNP Petrom sau Teraplast. Totodata, se observa un castig substantial la nivel de imagine pentru  companii precum Medlife S.A., Bittnet Systems S.A., IHunt Technologies  Import – Export S.A., 2Performant Network S.A. sau Norofert S.A. care  au comunicat constant cu investitorii in ultima perioada si care au  raportat operatiuni de majorari de capital social sau achizitii de  societati. Acest aspect a fost reflectat de procentul din voturile  exprimate pe care aceste companii le-au obtinut. De cealalta parte, societatile financiare par sa fi pierdut, in acest  moment, din interesul investitorilor de retail. Cu exceptia Bancii  Transilvania, societatiile financiare au obtinut rezultate mai slabe  fata de sondajul efectuat in luna noiembrie 2020. Erste Bank coboara  15 pozitii si iese dintre primele 30 de pozitii, in timp ce SIF-urile  ajung in subsolul clasamentului”.

BVBescu Retail Pulse Chart este un indicator care arata interesul investitorilor de retail fata de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti si este realizat pe baza unui chestionar completat de catre investitorii din comunitatea BVBescu.ro.

The Power Table – Cum arata rezultatele financiare si cum investim, 2 martie 2021.

Rezultatele financiare publicate de companiii pe anul 2020 vor fi discutate in cadrul primei editii din acest an a evenimentului online The Power Table – Cum arata rezultatele financiare si cum investim, din data de 2 martie 2021. Evenimentul The Power Table este organizat cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti, 2Performant Network S.A. si Life is Hard S.A., Evisara.com (Partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, NewMoney, InvesTenergy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila si Bucuresti Business, Prahova Business si Reusita TV (Parteneri media).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *