Calendar de acțiuni pentru interconexiunile în energie dintre Republica Moldova și România

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Calendar de acțiuni pentru interconexiunile în energie dintre Republica Moldova și România
  • Un consorțiu condus de ISPE lucrează la studiul de fezabilitate

Grupul comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova s-a reunit la Chișinău pentru analiza progreselor privind proiectele de interconectare a rețelelor de transport de energie electrică și gaze naturale dintre cele două țări.

Transelectrica
foto Transelectrica

În mod special, au fost discutate noile etape de dezvoltare a gazoductului Iași – Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chișinău, iar în România până la Onești. Pe partea de energie electrică, s-au stabilit acțiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea – Vulcănești – Chișinău, se precizează într-un comunicat al Minsiterului Economiei. În prezent, este în curs de realizare studiul de fezabilitate al acestei interconexiuni de energie electrică, realizat de către un consorțiu condus de ISPE.

Potrivit viceministrului Economiei din Republica Moldova, Valeriu Triboi, “reuniunea Grupului comun de lucru în domeniul energiei constituie un pas important în realizarea unuia dintre obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova, cel de conectare a sistemului  energetic național, prin intermediul României, la sistemul comunitar”.

Delegația României a fost condusă de Sorana Baciu, Secretar de Stat in Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și Corina Popescu, Secretar de Stat la Ministerul Energie, care au solicitat elaborarea de către toate companiile implicate în proiecte a unui calendar de acțiuni bine determinate, cu termene de realizare, care să fie în continuare monitorizate de către cele două Guverne. A fost decisă constituirea a două grupe de experți, atât pe dimensiunea gazelor naturale, cât și pe cea de energie electrică, care se vor preocupa de coordonarea lucrărilor de realizare a proiectelor la nivel tehnic, și a unui grup, care va răspunde de componenta investițională, potrivit comunicatului menționat.

În cadrul reuniunii, directorii companiilor IS Moldelectrica și CNTEE Transelectrica, au semnat Acordul bilateral de colaborare în domeniul energiei electrice, care presupune lucrări de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistență tehnică prin punerea la dispoziție de experți și specialiști de înaltă calificare, s.a. Cele două companii vor coopera la implementarea proiectelor privind realizarea lucrărilor complementare interconexiunilor Isaccea – Vulcănești – Chișinău, Iași – Ungheni – Strășeni și Suceava – Bălți, precum și la construcția stațiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *