Campania Comsiei Europene „Economie la energie” prinde la români. Sfaturi simple pentru a reduce cu până la 20% facturile pentru utilități

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Campania Comsiei Europene „Economie la energie” prinde la români. Sfaturi simple pentru a reduce cu până la 20% facturile pentru utilități

Românii pot economisi până la 20% la facturile pentru utilități. Simpla evitare a modului stand-by la aparatele electronice poate aduce până la 180 lei economisiți anual. De asemenea, îndepărtarea obiectelor care obstrucționează caloriferele reduce costurile de încălzire cu până la 20%. Nu în ultimul rând, achiziționarea de electrocasnice cu eticheta energetică UE de clasă superioară poate duce la economisii de energie de până la 60%.  Cu astfel de sfaturi simple și prietenoase atât cu mediul, cât și cu bugetele românilor, ușor de pus în practică, vine Comisia Europeană, care derulează campania „Economie la energie”.

Peste 166.000 de români au intrat pe site-ul campaniei economielaenergie.eu, iar pavilionul expozițional care a călătorit la  București, Mioveni și Craiova, în aprilie și mai, a atras peste 2.500 de  persoane. Activitățile comune derulate cu partenerii campaniei au  ajuns în mai bine de 4 milioane de case. De asemenea, pavilionul  interactiv a fost vizitat de elevi din 25 de școli, care au avut șansa  de a afla mai multe despre obiceiurile responsabil privind consumul.

“Elevii noștri au fost foarte încântați de sfaturile primite în pavilionul expozițional. Au fost considerate foarte folositoare pentru ei și familiile lor”, declară directorul adjunct al Școlii Gimnaziale Nr. 84 din Capitală, Mirela Bătrînescu, citată într-un comunicat. “Am apreciat modul interactiv în care au fost expuse aceste recomandări de economisire. În acest mod, tinerii sunt mult mai receptivi și pot transforma sfaturile primite în obiceiuri de viață, mai târziu”.

Pe lângă expoziția itinerantă, campania a fost completată cu multiple activități digitale și de media. Adresându-se școlilor, Comisia Europeană a mai pregătit și un material educațional digital, un ajutor în plus pentru profesorii care vor să le vorbească elevilor despre teme precum eficiența energetică sau consumul responsabil al resurselor.

Inițiativa a contribuit la formarea unor deprinderi corecte privind utilizarea energiei, a apei și a altor resurse. Acest lucru este vizibil în special în rândul tinerilor: “În general sunt atent la chestiunile legate de mediu, însă nu știam că poți face asemenea economii doar prin înlocuirea unui bec sau alte trucuri simple ca acesta. În ultimul timp, am început să folosesc apa într-un mod mai responsabil, de exemplu să nu mai las apa să curgă atât de mult și am sesizat că s-au redus și facturile”, spune Andrei, un student în vârstă de 24 de ani, care locuiește într-un apartament închiriat împreună cu un coleg.

În România, campania a debutat în aprilie 2018 cu Turneul Economie la energie, un camion interactiv care a călătorit de la București la Mioveni și Craiova, iar apoi și-a continut parcursul în mediul online. Campania s-a adresat de asemenea tinerilor, copiilor și profesorilor, urmărind formarea unor deprinderi corecte privind utilizarea energiei, a apei și a altor resurse.

Principalul mesaj al campaniei a fost că măsurile de economisire a energiei sunt nu doar în beneficiul mediului înconjurător, ci și al bugetelor familiilor. Scopul a fost de a informa consumatorii asupra potențialului de reducere a consumului de energie, pentru a-i ajuta să-și micșoreze facturile fără a le fi afectat confortul din locuință. Campania s-a derulat în patru state membre: Cehia, România, Grecia și Portugalia.

Inițiativa Comisiei Europene a beneficiat de sprijinul generos al unor parteneri naționali și locali, precum Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Energiei, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Primăria Municipiului Craiova, Primăria Orașului Mioveni, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Asociația Orașe Energie România (OER) și Fundația ”Terra Mileniul III”, cu susținerea Electrica, Enel Energie, CEZ România și E.ON Energie România.

Vizitați economielaenergie.eu pentru a descoperi mai multe sfaturi care vă pot ajuta să economisiți până la 20% din facturile la energie și pentru a explora casa interactivă a campaniei. Să faceți economii este mai ușor decât credeți!

6 sfaturi pentru reducerea facturilor la energie cu până la 20%:

  • Nu lăsa aparate în modul așteptare (stand-by) și poți economisi până la 180 RON pe an;
  • Scurtează durata dușului zilnic cu doar 3 minute pentru a economisi până la 115 RON pentru fiecare persoană, pe an. Nu irosi apa, este scumpă!
  • Prea cald? Țineți ferestrele închise dacă nu bate vântul și dacă temperatura de afară este mai mare decât temperatura din casă. De asemenea, ține perdelele trase și storurile coborâte când vremea este însorită;
  • Folosește cele mai noi becuri economice și vei economisi până la 60 RON pe an pentru fiecare bec. Becurile economice produc la fel de multă lumină ca cele obișnuite, dar utilizează mai puțină energie;
  • Setează termostatul cu 1 °C mai jos pentru a economisi între 5 % și 10 % pe an. Nici nu vei simți diferența de temperatură, în schimb vei vedea cât de mult scade factura;
  • Alege cu atenție aparatele electrocasnice pentru a crește eficiența cu până la 60 %. Când cumperi un aparat de aer condiționat, o mașină de spălat sau alte aparate noi, verifică eticheta energetică UE. Aparatele din cea mai înaltă clasă energetică pot fi mai eficiente cu până la 60 % decât celelalte.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.