Ce așteptări au acționarii Hidroelectrica de la viitorul Consiliu de Supraveghere în următorii 4 ani? Candidații de pe lista scurtă vor depune Declarațiile de intenție până pe 18 noiembrie. Cum rămâne cu contestațiile?

Publicat pe Categorii Actual, Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ce așteptări au acționarii Hidroelectrica de la viitorul Consiliu de Supraveghere în următorii 4 ani? Candidații de pe lista scurtă vor depune Declarațiile de intenție până pe 18 noiembrie. Cum rămâne cu contestațiile?

“Viitorul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica să contribuie la creșterea încrederii clientilor şi convingerii părților interesate, să îmbunătățească modul de raportare obligatorie și voluntară, mijloacele de control, să se asigure că resursele sunt alocate eficient pentru o bună tratare a riscului, să minimizeze pierderile societății. Managementul riscului trebuie să devină o componentă esenţială şi indispensabilă a fiecărui  proiect, parte în luarea deciziilor, în prioritizarea acţiunilor/investiţiilor”. Acestea sunt așteptările acționarilor Hidroelectrica de la viitorii șase membri ai Consiliului de Supraveghere (CS).

ajutor-minimusAșa cum a relatat InvesTenergy, lista scurtă a candidaților pentru CS a fost stabilită de compania TRANSEARCH Internațional S.R.L.: din 84 înscriși au mai rămas 30 candidați. Mai mulți candidați respinși au depus contestații la Ministerul Energiei, acuzând că recrutorul nu a respectat tratamentul egal și nediscriminatoriu (unii candidați fiind intervievați în limba română, alții în engleză).

Gabriel Dumitrașcu, fost administrator special al Hidroelectrica, candidat respins la selecția pentru CS, a transmis o Scrisoare deschisă ministrului Energiei Victor Grigorescu, solicitându-i în mod expres să înceteze, pe final de mandat, procedurile de recrutare și numirile în companiile de energie. „Vă rog să vă abțineți să mai promovați, în ultimile zile de mandat, numiri discreționare în societățile energetice, favorizându-vă, presupun,  cercul de prieteni și camarila sau cercuri de interese netransparente, cărora încercați să le acordați ultimile sinecuri”, îi cere Dumitrașcu lui Grigorescu, în Scrisoarea deschisă.

Vezi Scrisoarea scrisoare-deschisa-1

Citește și: Recrutare în forță pentru Consiliul de Supraveghere Hidroelectrica. S-a stabilit o listă scurtă: din 84 au mai rămas 30 candidați. Primele contestații, depuse la Ministerul Energiei 

A fost făcută publică Scrisoarea de asteptări, ce  reprezintă  dezideratele autorității publice tutelare și ale acționarilor Hidroelectrica –  respectiv Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea –  pentru evoluția companiei  în următorii 4 ani,  va fi adusă la cunoștință candidaților de pe lista scurtă. Pe baza Scrisorii de așteptări, candidații vor redacta o declarație de intenție, ce face parte din setul de documente obligatorii pe care le pregătesc și le înaintează candidații pentru postul de administrator înscriși pe lista scurtă. Declarația de intenție va fi transmisă până pe data de 18.11.2016, la Ministerul Energiei.

Ce așteptări au acționarii Hidroelectrica de la viitorii membri ai CS:

 • Implicare în pregătirea și realizarea listării Societății;
 • Identificarea și implementarea unor soluții pentru: modernizarea și creșterea eficienței activității societății; optimizarea funcționării capacităților de producție; rentabilizarea investițiilor; consolidarea poziției pe piața internă en-gros de energie și a serviciilor de sistem;
 • Retehnologizarea și modernizarea hidrocentralelor existente;
 • Eficientizare funcției de mentenanță a Societății;
 • Clarificarea situației amenajărilor hidroenergetice din patrimoniul Societății, cu componenta energetică redusă;
 • Optimizarea și eficientizarea structurii organizatorice a Societății;
 • Elaborarea unei politici previzibile/predictibile de dividende a Societății, care să contribuie la formarea unei imagini a potențialilor investitori cu privire la structura financiară a Societății;
 • Extinderea Societății la nivel regional,prin identificarea unor noi oportunități de afaceri;
 • Implementarea principiilor guvernanței corporative și a unui cod de etică și integritate;
 • Dezvoltarea capabilităților de raportare, control și management al riscului;
 • Implicarea responsabilă și activă în acțiuni de responsabilitate socială corporatistă.

Potrivit Scrisorii de așteptări, autoritatea publică tutelară și acționarii doresc:

 • consolidarea și menținerea poziției de lider a Hidroelectrica în producția de energie electrică;
 • creșterea și protejarea valorii societății;
 • investiții rentabile și optimizarea funcționării capacităților de producție;
 • listarea societății;
 • aplicarea principiilor de etică, integritate și guvernanță corporativă.

Hidroelectrica este unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din rândul companiilor producătoare pe piața de energie, furnizând la nivelul anului 2015, 25% din totalul producției de energie electrică. Societatea este principalul furnizor de servicii de sistem (la nivel de Sistem Energetic Național – “SEN”, în anul 2015 a furnizat cca. 58% din serviciul de reglaj secundar, peste 79% din serviciul de rezervă terțiară rapidă și 100% din serviciul de asigurare a energiei reactive debitată sau absorbită din rețea în banda secundară de reglaj a tensiunii).

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.