CE Oltenia accelerează investițiile. Vrea să contracteze un credit de 250 milioane lei, pe 10 ani, pentru Reabilitarea și modernizarea blocului 5 de la S.E. Rovinari. Interes din partea EximBank

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential CE Oltenia accelerează investițiile. Vrea să contracteze un credit de 250 milioane lei, pe 10 ani, pentru Reabilitarea și modernizarea blocului 5 de la S.E. Rovinari. Interes din partea EximBank

Conducerea companiei Complexul Energetic Oltenia cere aprobarea acționarilor pentru contractarea, prin procedură competitivă, a unui credit pe termen lung, în valoare de 250 milioane lei, pentru realizarea investiției Reabilitarea și modernizarea blocului nr.5, de 330 MW, pe lignit, din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari. Investiția este o prioritate pentru companie, alături de Reabilitarea și modernizarea blocului nr.3 pe lignit din cadrul S.E. Turceni.

Urmare a unei analize privind rambursarea creditelor pe termen scurt versus contractarea unui credit pe termen lung pentru investiții, din perspectiva costurilor și beneficiilor pentru societate, Consiliul de Supraveghere a decis că este oportun să se contracteze un credit de investiții în valoare de 250 milioane lei pe 10 ani, cu o perioadă de grație de 2 ani, reiese dintr-un document al companiei.

În luna decembrie a anului trecut, reprezentanții companiei s-au întâlnit cu bănci finanțatoare care s-au arătat interesate să crediteze CE Oltenia. Eximbank și-a exprimat disponibilitatea atât de acordare a creditului, cât și de garantare a acestuia. „Se propune contractarea creditului pe o perioadă de 10 ani, din care perioadă de grație de 2 ani. În ce privește structura de garanții, se are în vedere garantarea creditului în proporție de 80% de către EximBank în numele și contul statului și de minim 20% cu garanții proprii”, se precizează în documentul consultat de InvesTenergy.

CE Oltenia a trecut la o altă fază de dezvoltare și a devenit o companie stabilă din toate punctele de vedere, a declarat recent directorul general Sorin Boza. „Este o companie care astăzi a început să ramburseze creditele pe termen scurt, care au fost pentru noi foarte greu de suportat în perioada de iarnă. Băncile se uită altfel la noi” , a afirmat acesta.

Blocul energetic nr.5 din cadrul S.E. Rovinari a fost pus în funcțiune în anul 1978, înregistrând peste 87.734 ore de funcționare de la ultima reparație capitală care a fost finalizată în 1998. Acesta a fost oprit din funcționare în 2015. Conform unui studiu de fezabilitate, pentru realizarea investiției este nevoie de 537.938 mii lei, cu finanțare din surse proprii ale societății. Durata de realizare este estimată la 75 luni, până la finele trimestrului II al anului 2020.

De menționat că sunt în curs de derulare proceduri de contractare servicii de execuție lucrări de circa 100 milioane lei. De asemenea, este în curs de finalizare achiziția serviciului de proiectare pentru actualizarea studiului de fezabilitate al investiției în vederea actualizării valorii și diversificării surselor de finanțare.

Citește și: PNI, funcțional. CE Oltenia a primit 6,2 milioane lei pentru investiții

Complexul Energetic Oltenia şi-a planificat investiţii de 665 milioane lei în acest an, fiind cea mai mare sumă investită în ultimii trei ani la nivelul companiei, a declarat directorul general al companiei, Sorin Boza. „Din suma totală de 665 milioane lei, cea mai mare parte va fi alocată pentru reparaţia capitală a grupului 5 de la Rovinari, dar şi în investiţii de mediu, iar 160 milioane lei vor fi investite în activitatea minieră de suprafaţă”, a spus Boza, citat de News.ro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.