CE Oltenia plătește de 4 ori aceeași apă folosită pentru răcirea agregatelor

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic CE Oltenia plătește de 4 ori aceeași apă folosită pentru răcirea agregatelor

• În același timp, prețul plătit de CE Oltenia pentru apa de răcire este de 24 de ori mai mare față de cel plătit de Hidroelectrica

CE-Oltenia-2

Cheltuielile cu apa înregistrate de CE Oltenia în anul 2014 au ajuns la suma de 22,4 milioane lei. Termocentralele ce aparțin CE Oltenia au o funcționare cu un grad de recirculare maxim posibil (prin turnurile de racire), însă în contractele impuse de Administratia Națională Apele Romane nu se ține seama că apa este reutilizată în Turceni, Ișalnița și Craiova II, dupa ce a fost utilizată la Rovinari, se precizează într-un comunicat al CE Oltenia.

Conform legislației, există mijloace de măsurare a debitelor și volumelor de apă prelevate și evacuate, dar nu se face diferența între cantitățile măsurate pentru a se plăti doar apa consumată.

CE Oltenia susține că tarifele sunt stabilite unilateral de către ANAR, fiind majorate periodic, și nu sunt diferențiate pe servicii de asigurare a categoriilor de apă: consumată efectiv în procesul tehnologic și cea utilizată ca apă de răcire în instalațiile centralelor electrice. Astfel, în conformitate cu reglementările actuale, un utilizator/consumator de apă plătește la același tarif serviciul de asigurare a apei prelevate, utilizata ca apă de racire, ca și cum aceasta ar fi integral consumată.

Impunerea la plată a serviciului de asigurare a apei brute la un tarif care se aplică întregii cantități de apă prelevată nu corespunde realității, termocentralele fiind practic utilizatoare și nu consumatoare de apă, întrucât aproximativ 95 % din apa brută captată este apă de răcire și este integral returnată în emisar, curățată și tratată, restul de 5 % fiind apa consumată efectiv în procesul tehnologic, se menționează în comunicat.

Reprezentanții CE Oltenia mai semnalează că prețul plătit de CE Oltenia pentru apa de răcire este de 24 de ori mai mare față de cel plătit de Hidroelectrica, generând creșterea nejustificată a costurilor cu apa și, implicit, creșterea prețului de cost / MWh.

CE Oltenia solicită ca acest preț să fie perceput doar pentru apa consumată, restul apei utilizate pentru răcire care se recirculă să fie plătit la același preț pe care îl plătește Hidroelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *