CE Oltenia vrea bani europeni pentru capacități noi de productie pe gaz natural inclusiv cogenerare, energie fotovoltaică și rețele de transport energie termică. Proiectele, depuse la Ministerul Energiei pentru finanțare 100% prin mecanismul 10d al Directivei UE

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential CE Oltenia vrea bani europeni pentru capacități noi de productie pe gaz natural inclusiv cogenerare, energie fotovoltaică și rețele de transport energie termică. Proiectele, depuse la Ministerul Energiei pentru finanțare 100% prin mecanismul 10d al Directivei UE

Complexul Energetic Oltenia vrea să investească în capacități noi de producție pe gaz natural inclusiv cogenerare, energie fotovoltaică și rețele de transport energie termică. A depus la Ministerul Energiei proiecte aferente planurilor de investiții pentru finanțare prin mecanismul 10D al Directivei UE.

Având în vedere eligibilitatea cheltuielilor aferente mecanismelor de finanțare 10c și 10d ale Directivei UE pentru perioada 2021-2030, dar și faptul că prin acestea nu se pot face investiții în cadrul actualelor capacități energetice pe lignit, portofoliul de proiecte pe care CE Oltenia l-a prezentat Ministerului Energiei a inclus proiecte de capacități noi de productie pe gaz natural inclusiv cogenerare, energie fotovoltaică și rețele de transport energie termică, precizează reprezentanții companiei.

Astfel, CE Oltenia are în plan proiectele de energie fotovoltaică, a căror valoare individuală este sub 12.5 milioane Euro. Acestea au fost încadrate pentru finanțare din Fondul de Modernizare 10d și nu din 10c, deoarece finanțarea este de 100% față de max 70%, iar flexibilitatea plăților este ridicată, incluzând prefinanțare și plăți succesive, comparativ cu varianta plății dupa finalizarea investițlor. Șefii companiei spun că acesta este motivul pentru care, în Lista de proiecte publicată pe site-ul Ministerului Energiei, CE Oltenia nu figurează cu niciun proiect.

Complexul Energetic Oltenia intenționează să construiască două parcuri fotovoltaice în zonele în care operează termocentrale. „CE Oltenia vrea să facă două parcuri de 70 MW şi unul de 50 MW. Nu fac o afirmaţie doar de dragul de a o face. Avem un plan aprobat în urmă cu o lună pentru următorii 10 ani, în cadrul căruia au fost aprobate şi aceste parcuri. Planul este aprobat şi de Ministerul Energiei, şi de Fondul Proprietatea”, a declarat, la începutul anului, directorul general Sorinel Boza.

Compania are pregătite și proiecte în capacități noi de producție pe gaz natural, cu o valoare de peste 12.5 milioane Euro, ce au fost încadrate pentru finanțare tot prin 10c în cadrul procedurii de selecție.

Prin aprobarea de catre Guvern, în data de 25.06.2019, a Memorandului „Prezentarea opțiunilor pentru utilizarea instrumentelor de finanțare specificate de Directiva (UE) 2018/410 și decizia României privind implementarea acestora” , toate finanțările din 10c pentru proiecte cu o valoare peste 12.5 milioane Euro (în total 3.7 miliarde Euro) au fost trasferate în Fondul de Modernizare.

Astfel, modernizarea rețelei de transport energie termică a fost încadrată din start în Fondul de Modernizare, deoarece poate primi finanțare de 100%.

Valoarea totala a portofoliului CE Oltenia este de peste 700 milioane Euro.

CE Oltenia va depune toate documentațiile necesare în conformitate cu prevederile Directivei UE,  la termenele stabilite de Guvernul României și Comisia Europeană, în vederea selecției și contractării finanțărilor, se specifică într-un comunicat al companiei.

Ministerul Energiei a definitivat Lista proiectelor cu o valoare mai mică de 12,5 milioane euro, propuse spre finanțare prin intermediul Mecanismului / Articolului 10c, conform Directivei UE în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu. Aceasta include un număr de 14 proiecte, a căror valoare estimată este de 105 milioane euro, potrivit unui Anunț, publicat pe site-ul instituției.

Citește și:


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.