Ce are în plan Guvernul Grindeanu: În 2017, Transelectrica și Transgaz – administrate și deținute de FND, Hidroelectrica sau Romgaz de către FSDI

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ce are în plan Guvernul Grindeanu: În 2017, Transelectrica și Transgaz – administrate și deținute de FND, Hidroelectrica sau Romgaz de către FSDI

Se anunță schimbări majore pentru companii importante din sectorul energetic – Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica și Transgaz chiar din acest an. Transelectrica și Transgaz vor fi administrate și deținute de Fond Național de Dezvoltare – FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de către Fondul suveran de investiții în vederea administrării și valorificării eficiente a participațiilor minoritare ale statului – FSDI, se stipulează în Programul de guvernare al cabinetului Grindeanu.

curent1

În 2017, Guvernul Grindeanu are misiunea să creeze noi instrumente de investiții publice. În acest an, se va constitui un fond suveran de investiții în vederea administrării și valorificării eficiente a participațiilor minoritare ale statului – FDSI. Obiectivul acestui fond este dezvoltarea economică prin investiții în infrastructură și companii strategice, întărirea rolului activ al statului prin administrarea adecvată a participațiilor minoritare și obţinerea de lichiditati din emisiunea de obligațiuni, valorificarea anumitor active, dividende și alte surse atrase în proiectele de investiții, se precizează în Programul de guvernare al cabinetului Grindeanu. Totodată, cel târziu în al doilea semestru al anului 2017, se va crea un Fond Național de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul deține participații și care în prezent sunt administrate de AVAS, dar și companii de stat care nu vor putea fi incluse în FSDI din cauza interdicției europene, care stipulează faptul că în unele cazuri, companiile de producție și distribuție nu pot fi administrate de aceeași enitate, evitându-se în acest fel comportamentul de monopol.

În consecință, AVAS se desființează. Ca și FSDI, FND va rămâne pe toată perioada de funcționare în proprietatea exclusivă a statului român.

În prezent, Hidroelectrica și Romgaz sunt în subordinea Ministerului Energiei. Hidroelectrica este lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național. Procesul de restructurare și eficientizare, prin care a trecut în ultimii ani de insolvență a făcut ca Hidroelectrica să devină cea mai profitabilă companie din România. Ministerul Energiei deţine 80,06% din acţiunile Hidroelectrica, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de 19,94%. Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Acționar principal este statul român cu o participație de 70%.

Celelate două companii – Transelectrica și Transgaz  au fost plimbate, în ultimii ani, de la Ministerul Economiei, la Ministerul Finanțelor, apoi la Secretariatul General al Guvernului și reîntoarse la Ministerul Economiei, unde sunt în momentul de față. Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora. Odată cu formarea a două ministere distincte, al Economiei şi, respectiv, al Energiei, cele două companii au fost transferate la Ministerul Economiei.

Transgaz este transportatorul naţional de gaze, iar Transelectrica este transportatorul de electricitate. Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz.

Privatizare la OPCOM?

A venit momentul reluării dezbaterilor pe tema privatizării OPCOM, filială a Transelectrica… Asigurarea independenței OPCOM, companie care ar trebui scoasă din ograda Transelectrica, a fost un subiect intens dezbătut de toate guvernele care s-au perindat la Palatul Victoria, însă fără rezultate. Acum, odată cu trecerea Transelectrica la FND, se va decide și care este viitorul bursei de energie. Mai ales că FMI și Comisia Europeană au tot transmis solicitări autorităților române de accelerare a procesului de diversificare a acționariatului la bursa de energie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Ce are în plan Guvernul Grindeanu: În 2017, Transelectrica și Transgaz – administrate și deținute de FND, Hidroelectrica sau Romgaz de către FSDI”

  1. Bună ziua,TEL în FND,dar cu filialele SMART si TELETRANS ce se va întâmpla?!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *