Ce priorități legislative în energie au parlamentarii în actuala sesiune

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Ce priorități legislative în energie au parlamentarii în actuala sesiune
  • Iulian Iancu: „Fără un cadru legal clar și aprobat rapid, România nu poate crea un mediu prielnic pentru investiții”

„Energia astăzi trebuie gândită ca și cum ar fi reinventată. Suntem aruncați într-o revoluție energetică. Fără un cadru legal clar și aprobat rapid, România nu poate crea un mediu prielnic pentru investiții”, a declarat președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, prezentând prioritățile legislative în energie în această sesiune parlamentară. O primă preocupare a Comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților este noua Lege a energiei și gazelor (Legea pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012), care  a făcut cale întoarsă în Parlament, la cererea Președintelui României, pe motiv că “unele dintre prevederile legii menționate sunt neclare și, prin aceasta, pot genera o serie de consecințe cu un potențial efect negativ în domeniu”. Senatorii au reexaminat deja modificările aduse legii, dar au respins cererea președintelui Iohannis. Legea va intra în dezbaterea Comisiilor din Camera Deputaților. Dacă procedura legislativă s-a derulat, inițial, pe parcursul a 8 luni, parlamentarii intenționează acum să finalizeze și să aprobe noua lege în maxim două luni.

dl-iancu-10Modificarea Legii 220, de care se ocupă Ministerul Energiei care va propune un proiect de OUG pentru salvarea sectorului regenerabilelor, aflat în suferință, este în atenția parlamentarilor Comisiilor de specialitate, care urmăresc demersul ministerului. „Absolut pe nedrept, ați trecut prin această suferință, ați fost încrezători în mesajul dat de România în 2008 că sprijină sectorul regenerabilelor. Ați decis să investiți în baza unei legi clare, dar ulterior au început greșelile. Vestea bună este că domeniul regenerabilelor este preferat, din punct de vedere strategic, la nivel mondial”, este mesajul transmis de Iulian Iancu investitorilor de E-SRE, la conferința Ziua Energiei Brașov.

În Parlament se lucrează la o nouă lege privind promovarea producţiei de energie pe bază de biomasă, a anunţat preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii. Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevee alocarea a peste 100 milioane euro pentru o schemă de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării producţiei de energie din surse regenerabile mai puţin exploatate, respectiv biomasă, biogaz, surse geotermale.

Intensitatea ajutorului de stat acordat prin prezenta schema de ajutor de stat nu poate depăşi 45% din costurile eligibile, pentru proiecte de investiţii în capacităţi de producere de energie din biomasă, biogaz. Principalele rezultate urmărite în urma schemei sunt producţia majorată a energiei din surse regenerabile mai puţin exploatate, o pondere crescută a energiei din resurse regenerabile în totalul consumului de energie primară, ca rezultat al investiţiilor de creştere a puterii instalate de producere a energiei electrice şi termice din resurse regenerabile mai puţin exploatate şi o cantitate scăzută de emisii de carbon în atmosferă, generate de sectorul energetic prin înlocuirea unei părţi din cantitatea de combustibili fosili consumaţi în fiecare an (cărbune, gaze naturale).

Deputații au în lucru și Legea privind instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi, care a fost aprobată de Comisiiile de specialitate din Senat.. Ne-am propus ca până la data de 15 octombrie, legea să fie votată în Plenul Parlamentului, a anunțat Iulian Iancu. „Este o lege foarte importantă pentru România. Va reduce la minim dependența de petrol și va atenua impactul transporturilor asupra mediului. În baza acestei legi, se va crea infrastructura pentru combustibili alternativi, inclusiv pentru punctele de încărcare pentru vehiculele electrice și punctele de realimentare cu gaz natural și GPL”, a precizat președintele Comisiei parlamentare. Propunerea legislativă este inițiativa Comisiei parlamentare condusă de Iulian Iancu, înaintată spre dezbatere și adoptare în procedură de urgență.

Parlamentarii au dorit ca Legea energiei termice să fie adoptată până la finele primei sesiuni parlamentare, adică până la 30 iunie cel târziu, pentru a evita perioada campaniei electorale, dar nu au reușit. “Pentru viitor, cea mai eficientă, cea mai puțin poluantă și cea mai ieftină modalitate de încălzire va rămâne sistemul centralizat, iar consumatorii trebuie încurajați de autorități și operatori”, susține Iancu.

În prezent, mai utilizează sistemul centralizat de energie termică și apă caldă doar 3 milioane de români. În 1989, erau racordate 315 localități, 8,5 milioane de români, 2,5 milioane de apartamente, 74.000 de blocuri. În București, există 556.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat, unde locuiesc 1,2 milioane de persoane, potrivit datelor RADET.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *