Ce se întâmplă cu CE Oltenia și CE Hunedoara și miile de angajați din aceste societăți? Soarta mineritului se gestionează acum. Misiune grea pentru ministrul Virgil Popescu și Guvernul Cîțu

Publicat pe Categorii Minerit, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ce se întâmplă cu CE Oltenia și CE Hunedoara și miile de angajați din aceste societăți? Soarta mineritului se gestionează acum. Misiune grea pentru ministrul Virgil Popescu și Guvernul Cîțu

Ministrul Virgil Popescu are probabil cea mai grea misiune de îndeplinit în acest mandat: să gestioneze situația extrem de delicată de la cele două companii – Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, care sunt în mare impas. Dacă la CE Oltenia, Comisia Europeană a deschis o investigație, având  îndoieli cu privire la conformitatea planului de restructurare și a schemei de suport, dar mai sunt șanse ca lucrurile să evolueze într-o direcție bună, situația este și mai delicată la Complexul Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvență, care riscă falimentul.

În perioada următoare, autoritățile trebuie să convingă Comisia Europeană cu planul de restructurare a CE Oltenia. Ca reacție la decizia Comsiei Europene de a deschide investigație la CE Oltenia, Consiliul Concurenței a ieșit cu un comunicat în care se precziează că “prioritatea pentru guvern este asigurarea viabilității CEO, accelerarea investițiilor necesare în capacități de producere a energiei pe bază de surse regenerabile de energie și gaze naturale, în contextul decarbonării sectorului de producere a energiei electrice și menținerii stabilității sistemului electroenergetic national”.

Mai multe detalii despre ce se întâmplă la CE Oltenia: https://www.investenergy.ro/comisia-europeana-a-declansat-o-investigatie-la-ce-oltenia-are-indoieli-cu-privire-la-conformitatea-planului-de-restructurare-si-a-schemei-de-suport-guvernul-si-consiliul-concurentei-spun-ca-vor-con/

La  CE Hunedoara, s-a întârziat foarte mult cu reorganizarea activității, din cauza contestațiilor la tabelul de creanțe, precum și cu darea în plată a activelor, societatea riscând falimentul. Se așteaptă, în data de 4 martie, decizia instanței cu privire la planul de reorganizare și situația creanțelor întocmită de către administratorul judiciar.

“Dacă hotărârea instanței va fi definitivă, se va trece la pasul următor, respectiv întocmirea planului de reorganizare. Acesta va trebui să respecte prevederile Ordonanței 60/2019. Dacă planul va fi avizat favorabil de adunarea creditorilor, se vor  înființa două noi societăți, una la nivelul municipiului Deva având în structură termocentrala Mintia, care prin concesiune sau administrare va ajunge în subordinea unei unități administrativ-teritoriale, iar a doua societate va fi înființată la nivelul Văii Jiului, având în structură două unități miniere cu reducere de activitate de producție și două unități miniere cu activitate de producție, termocentrala Paroșeni și Prestserv”, a declarat Alin Sîn, reprezentant Sindicatul Muntele, citat de Cronica Văii Jiului

Administratorul special al CEH, Cristian Roșu, s-a întâlnit cu ministrul Virgil Popescu pentru a discuta despre planul de reorganizare. Reamintim că Sindicatul Solidaritatea din Valea Jiului a transmis ministrului Energiei o scrisoare deschisă în care solicită sprijin pentru promovarea unui act normativ care să cuprindă măsuri de protecţie socială a salariaţilor în cazul falimentului/ reorganizării/ restructurării societății și, totodată,  efectuarea unor controale la Complexul Energetic Hunedoara.

În scrisoare se arată că sunt drepturi salariale neplătite încă din martie 2020: ”Salariile nu sunt plătite integral, restanţele fiind din luna martie 2020, dar piloşii primesc majorări. Am cerut în luna noiembrie situaţia salariaţilor, am revenit cu adresa în luna ianuarie, dar şefa de personal refuză să ne prezinte documentele”.

Zecile de mii de angajați ai celor două societăți așteaptă acum ca autoritățile să le rezolve problemele și să poată să lucreze în continuare pentru a-și susține familiile. Misiunea este una foarte dificilă pentru ministrul Virgil Popescu și Guvernul Cîțu, care trebuie să acționeze imediat. Pe de o parte, să convingă Comisia Europeană că planul de restructurare este optim pentru CE Oltenia, iar la CE Hunedoara să se găsească soluții până când se va declanșa reorganizarea.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *