Alegerea corectă a tarifului la energia electrică conduce automat la reducerea valorii facturii, susțin reprezentanții CEZ Vânzare, recomandând stabilirea zonei orare în care se consumă energie electrică mai multă sau adaptarea la tipul de consum aferent locuinței.
CEZ Vânzare pune la dispoziție 7 tipuri de tarife adaptate la nevoile și stilul de viață al clienților casnici fie că este vorba de o casă de vacanță cu un consum de energie electrică foarte mic sau de un amplasament cu un consum de energie electrică foarte mare.
Prezentăm recomandările CEZ Vânzare:
Casa de vacanță
Pentru situatia în care consumul de energie electrică este sezonier, sub 45 kWh/lună, CEZ Vânzare recomandă alegerea tipului de tarif CD – monom fără rezervare. Acesta este format dintr-un preț unic al energiei electrice și nu variază în funcție de ora sau sezonul în care se realizează consumul de energie electrică.
Casa locuită pe tot parcursul anului
Pentru situația în care consumul este mai mare de 45 kWh/lună, cel mai utilizat este tipul de tarif CR – monom cu rezervare. Spre deosebire de tariful mentionat anterior, acesta are în componență pe lângă un preț unic, și o rezervare zilnică, indiferent când sau ce cantitate de energie electrică se consumă. Prin intermediul rezervării se asigură în orice moment disponibilitatea serviciului de furnizare a energiei electrice, având rolul de a acoperi cheltuielile fixe.
Clienți care cunosc consumul de energie electrică
Pentru situația în care se cunoaste cu acuratețe consumul, și nu se depășește 1 kWh/zi, clientul poate beneficia de un preț mai mic al energiei optând pentru tariful CI – de tip monom cu consum inclus. Acest tip de tarif se adresează celor care doresc includerea în abonament a unei cote fixe de energie electrică. Tariful CI este format dintr-un preț pentru energie, care se aplică numai cantității consumate peste cea inclusă în abonament, și un abonament zilnic.
Consum de energie electrică mai mare pe timp de noapte și în weekend
Daca 60% din consumul clientului este înregistrat de luni până vineri între orele 22:00 – 07:00, precum și la sfârșitul săptămânii, în intervalul vineri, ora 22:00, până luni ora 07:00, atunci este recomandat tipul de tarif CR2 – monom cu rezervare diferențiat pe două zone orare.
Important de menționat este faptul că trebuie montat un contor special ce poate înregistra consumul diferențiat pe cele două zone orare.
Consum de energie electrică mare după ora 00:00 și până la ora 08:00
Tariful CR3 – monom cu rezervare diferențiat pe trei zone orare prezintă intervale favorabile în care se poate consuma energia electrică, și prețuri diferite pentru cele trei categorii de zone: de gol, de vârf și normală.
Pentru a fi avantajos, consumul de energie trebuie să se realizeze în zona de gol astfel:
În sezonul de vară, (perioada 1 aprilie – 30 septembrie), intervalul orar favorabil în care se poate consuma energie electrică, este 00:00 – 08:00, 21:00 – 00:00 și de vineri de la ora 21:00 până luni ora 08:00.
În sezonul de iarnă, (perioada 1 octombrie – 30 martie), intervalul orar favorabil începe de vineri de la ora 22:00 până luni ora 08:00 sau între orele 00:00 – 08:00, 21:00 – 00:00, în restul săptămânii.
Clienți care știu câtă energie electrică consumă electrocasnicele
La încheierea unui contract de energie electrică este necesară calcularea puterii folosite de aparatele electrocasnice. Dacă un client cunoaște cu precizie puterea de care are nevoie, atunci CTP – tarif împărțit pe tranșe de putere, este tariful potrivit.
Clientul trebuie sa fie racordat la rețeaua de Joasă Tensiune și să aibă instalat un contor echipat cu un întrerupător automat reglabil ce va deconecta alimentarea cu energie electrică atunci când se va depăși puterea contractată. În acest caz, prețul energiei electrice este unic, în timp ce rezervarea zilnică diferă în funcție de puterea de care au nevoie electrocasnicele, încadrându-se astfel în cele 3 tranșe:
0 – 3 kW inclusiv;
3 – 6 kW;
peste 6 kW – pentru aceasăa putere nu este necesar să se instaleze întrerupătorul automat reglabil.
Clienți cu venituri reduse
Clienții care au un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie stabilit prin Hotărâre a Guvernului și domiciliul este același cu locul de consum, pot opta pentru tariful de tip CS social. Acesta presupune facturarea consumului de energie electrică pe 3 tranșe:
tranșa I, adică un consum de maxim 60 kWh/lună;
tranșa II reprezinăa un consum lunar de maxim 90 kWh;
transa III este reprezentantă de un consum mai mare de 90 kWh/lună.
Pentru un consum mai mare de 90 kWh/lună, acest tarif nu mai este recomandat.
Când și cum poți schimba tipul de tarif la energia electrică?
Schimbarea tipului de tarif este permisă conform prevederilor legale, în următoarele cazuri:
– dupa 12 luni calendaristice de la ultima schimbare, cu excepția consumatorilor casnici care optează să treacă la tarif social sau trebuie să treaca de la tarif social la un alt tarif;
– la apariția unor noi tipuri de tarife, chiar dacă de la ultima schimbare nu au trecut 12 luni calendaristice;
– la desființarea tarifului aplicat clientului.
Cererile de schimbare de tarif depuse la Centrele de Relații cu Clienții CEZ sunt înregistrate și operate pe loc în sistemul informatics, spun reprezentnții comapniei.
In urma solicitărilor primite prin telefon, fax, email sau poștă, clientul va primi un formular tipizat de cerere schimbare de tarif. Formularul completat și semnat va trebui returnat, urmând a se transmite și un act adițional spre semnare. După semnarea și transmiterea actului adițional, modificarea tarifului va fi realizată în maxim 10 zile lucrătoare.
La prezentare tarifului CR3 este o greseala in ce priveste intervalul orar pe timp de iarna.
Toate tipurile de tarife sunt niste smecherii italienesti! Dar mai ales CS social : cand a aparut,insemna consum de max.60 kwh/luna, cu 0,20 lei/kwh ! Deja de cativa ani au schimbat sistemul : doar 30% la pret minim si 70% la pret max.de piata concurentiala ( CPC ) si ce-i mai grav, FARA SA ANUNTE/ AVIZEZE CONSUMATORII CU ACEST TARIF ! ESCROCHERIE ITALIANA,dar cu COMPLICITATEA ANRE ROMANIA !!! Cum sa schimbi tariful fara sa anunti clientii din acest tarif ?! In Romania si cu ANRE Complice se poate orice !
AVIZ consumatorilor de buna credinta,cu venituri reduse !
Oare,ce tip de tarife la energia electrică se plătesc în statele U.E.sau ,de ce nu,în statele esst-europene ??! Nu am văzut nicio analiză comparativă dar nici pe altcineva interesat de aceste date comparative !!! De ce ??!
S-ar putea să descoperimcă plătim unele din cele mai mari tarife din U.E.??! Ar fi,oare, o surpriză ??!