Centrala cu ciclu combinat de la Iernut, cea mai mare investiție a statului român, se lasă așteptată. Ar urma să fie finalizată până în decembrie 2023!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Centrala cu ciclu combinat de la Iernut, cea mai mare investiție a statului român, se lasă așteptată. Ar urma să fie finalizată până în decembrie 2023!

Centrala cu ciclu combinat de la Iernut, cea mai mare investiție a statului român, ar urma să fie finalizată până la sfârșitule anului 2023. Acesta este noul termen avansat pentru finalizarea aceastei centrale, ce va avea un rol important pentru Sistemul Energetic Național. Anunțul oficial vine după ce autoritățile au susținut că proiectul ar trebui finalizat în acest an și că nu se vor mai admite întârzieri în realizarea investiției, în condițiile în care aceata beneficiază, în continuare, de finanțare nerambursabilă din Planul Național de Investiții.

Data finalizării investiţiei, confirmată de punerea în funcţiune a Centralei Iernut, nu poate depăşi data de 31 decembrie 2023, potrivit unei informări a Romgaz transmise BVB, prin care se anunță încheierea unui nou Act adiţional la Contractul de finanțare nr. 4/07.12.2017.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 834/2022 s-a modificat Hotărârea Guvernului nr. 1096/2013, pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013 – 2020, inclusiv Planul Naţional de Investiţii (PNI). Prin H.G. nr. 834/2022 se prelungesc: termenul de finalizare şi punere în funcţiune a investiţiilor finanţate din contul PNI – până la 31.12.2023, termenul de rambursare – până la 30.06.2024, precum şi celelalte termene correlative, se precizează în informarea companiei.

Prin urmare, a fost transmis de Ministerul Energiei Actul Adiţional nr. 6 la Contractul de finanțare nr. 4/07.12.2017 pentru investiția „Ciclu combinat cu turbine pe gaz” – Iernut, semnat de ambele părţi. Obiectul actului adiţional este modificarea duratei contractului până la data de 30 iunie 2024, pentru finanţare, precum şi modificarea graficului de realizare a investiţiei prevăzut în contract.

Ministerul Energiei a admis că “Romgaz s-a aflat în imposibilitatea de a finaliza investiția de la Iernut la termenul prevăzut de legislație și de contractul de finanțare, încheiat în 2017, respectiv 30.06.2021, din cauze neimputabile societății”. Pe fondul prelungirii restricțiilor impuse de Pandemia de COVID-19 la nivel național și international, implementarea majorității proiectelor de investiții a încetinit, din cauza limitării mobilității și lipsei materialelor și a echipamentelor. Astfel, a fost imposibil să se recupereze întârzierile generate de pandemia de COVID-19, se precizează într-o notă a ministerului.

Despre blocajul apărut în contractul EPC de realizare a centralei de la Iernut generat, între altele, de discuțiile asupra ajustării prețului contractului EPC și de dificultățile financiare ale celor doi asociați, Duro Felguera S.A. și Romelectro S.A., implicați în realizarea investiției de la Iernut, se specifică că acesta nu a putut fi soluționat cu toate eforturile susținute ale părților. Ca urmare, s-a înregistrat o încetare aproape totală a activității pe șantier la Iernut.

Reamintim că Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.