CEO, mesaj pentru autorități: Analiza pieței de energie, necesară pentru îmbunătățirea legislației

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica CEO, mesaj pentru autorități: Analiza pieței de energie, necesară pentru îmbunătățirea legislației

Complexul Energetic Oltenia apreciaza demersul autoritatilor abilitate de a analiza modul de funcționare a pieței de energie electrică, exprimându-și încrederea că aceasta va conduce la îmbunătățirea cadrului de reglementare.

CE-Oltenia-2

Ne exprimăm încrederea că analiza modului de funcționare a pieței de energie electrică, cât și a modului în care această piață a răspuns condițiilor extreme, va conduce la un progres al actualului cadru de reglementare ce va armoniza interesele tuturor participanților : furnizori, traderi, producători de energie din surse clasice și producători de energie din surse regenerabile, operatori de distribuție și transport și, nu în ultimul rând, consumatori, se precizează într-un  comunicat al CE Oltenia.

Reprezentanții companiei consideră că o astfel de analiză trebuie sa fie exhaustivă și, deși pornită de la prețul tranzacțiilor realizate pe piețele angro pe termen scurt, să ia în considerare și volumul exagerat de mare al tranzacțiilor pe termen scurt  în corelare cu cele realizate pe termen lung și cu prețurile incredibil de mici oferite pe piața cu amănuntul.

De asemenea, analiza ar trebui să ia în considerare și modul în care, în ultimii ani, sistemul energetic a putut răspunde situațiilor deosebite, în condițiile în care, în viitor, fără o susținere anuală constantă, producătorii de energie din surse clasice, din rațiuni economice, nu vor mai avea capacitatea fizică pentru a menține siguranța sistemului energetic, avertizează CEO. Aceasta, și în situația în care sectorul de producere a energiilor regenerabile, puternic subvenționat, se confruntă de asemenea cu probleme specifice, iar condițiile extreme care au afectat toată Europa, au afectat acum și categoria furnizorilor și a traderilor care aduc lichiditate pe piață, se afirmă în comunicatul societății.

În perioada de iarnă, CE Oltenia a oferit pe piețele de energie electrică toata energia disponibilă, funcționand cu o medie de 8 grupuri energetice (minimum 6 si maximum 11 grupuriîin perioada de ger), cu o putere medie orară de până la 2900 MW în perioadele zilei cu valori maxime ale consumului de energie în care a acoperit o cotă de max. 30% din producția de energie din SEN, asigurând totodată servicii de sistem orare de cca 380 – 400 MW.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *