Cerere mare pentru cursurile AFEER Academy. Săptămâna viitoare se desfășoară cursul dedicat Pieței de Echilibrare

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Flux energetic, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Cerere mare pentru cursurile AFEER Academy. Săptămâna viitoare se desfășoară cursul dedicat Pieței de Echilibrare
  • Ion Lungu, Președinte AFEER: “„Ne dorim să venim și cu un curs privind transparența datelor. Suntem foarte atenți la nevoile participanților la piața de energie, pentru a veni în întâmpinarea acestora cu noi cursuri, care se dovedesc a fi pe cât de utile, pe atât de necesare, pe fondul numeroaselor modificări legislative și de reglementări”

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România anunță că AFEER Academy organizează și în acest an cursuri de bază, precum și avansate, privind sectorul energetic și activitatea de furnizare și trading. Proiectul se dovedește a fi unul de succes, având în vedere interesul manifestat de participanții la piața energiei pentru aceste cursuri, susținute de specialiști cu experiență în domeniu. Deși s-a lansat pe 5 noiembrie, AFEER Academy a avut deja trei serii, cu peste 70 de cursanți.

Săptămâna viitoare, la AFEER Academy, se desfășoară cursul dedicat Pieței de Echilibrare. „Interesul manifestat pentru acest curs a fost atât de mare încât am decis să organizăm două serii. Primul curs va avea loc săptămâna viitoare, cu participarea a 25 de cursanți. Urmare a cererilor foarte mari, am decis organizarea unei serii suplimentare, care este programată pentru luna martie”, spune Dl Ion Lungu, Președinte AFEER. 

Cursul Piața de Echilibrare se adresează persoanelor care doresc să obțină/deţină cunoștine aprofundate despre această piaţă, să se perfecţioneze în activitatea de ofertare pe Piața de Echilibrare și/sau în calculul dezechilibrelor și care sunt interesate să devină participanţi activi la această piaţă în mod direct sau ca/prin agregator. Cursul vizează înţelegerea mecanismului și a utilităţii Pieţei de Echilibrare, precum și a necesităţii acesteia din punctul de vedere al operatorului Sistemului Energetic Naţional.

“Noi reguli urmează să fie aplicate pe Piața de Echilibrare, care va funcționa conform reglementărilor europene. În viitor, odată cu posibilitatea apariţiei unor agregatori, care vor putea participa și la Piaţa de Echilibrare, precum și datorită dezvoltării conceptului de demand/-response, numărul de participanţi la Piaţa de Echilibrare va crește exponenţial, ceea ce va duce la o creștere a importanţei acestei pieţe în portofoliile participanţilor la piaţă”, apreciază Dl Ion Lungu.

De asemenea, continuă cursurile AFEER Academy dedicate acumulării cunoștințelor de bază privind sectorul energetic. Astfel, cursul „Bazele pieței de energie electrică din România” este programat pentru 10, respectiv 11 februarie. Cei interesați se pot înscrie și afla informații suplimentare pe adresa: office@afeer.ro

„Ne dorim să venim și cu un curs privind transparența datelor. Suntem foarte atenți la nevoile participanților la piața de energie, pentru a veni în întâmpinarea acestora cu noi cursuri, care se dovedesc a fi pe cât de utile, pe atât de necesare, pe fondul numeroaselor modificări legislative și de reglementări”, afirmă Dl Ion Lungu.

Cursurile se adresează membrilor AFEER, precum și companiilor din sectorul energetic, consumatorilor industriali, care doresc perfecționarea propriilor angajați, dar și persoanelor – consumatori casnici sau persoane private – ce doresc o certificare a cunoștințelor despre piața de energie electrică.

„Așa cum am anunțat la lansarea proiectului, AFEER poartă discuții avansate cu Universitatea Politehnică din București privind realizarea în comun a unui program de pregătire postuniversitar”, a adăugat Președintele Asociației.

În urma participării la AFEER Academy, dar și a examenelor, cursanții vor obține diplome ce le vor certifica obținerea unor competențe de bază privind Electricity Value Chain (generare – transport – distribuție – furnizare – consum). Participanții la cursuri vor deține, de asemenea, cunoștințe despre  energia electrică (curent electric, tensiune, putere, energie activă, energie reactivă, niveluri de tensiune, sisteme monofazate/trifazate, import, export, notificări, agregări etc.), despre balanța energetică (producție, consum, frecvență), despre instituțiile din domeniu și rolul lor (ANRE, OMEPA, OPCOM, ACER). Cursanții învață de la lectorii de specialitate ai AFEER Academy și despre categoriile de producători, consumatori, prosumatori, categoriile de furnizori și traderi, despre piața de energie electrică la nivel orar și lunar, piața angro și cu amănuntul, piața reglementată și cea concurențială.

La absolvire, cursanții vor avea noțiuni de bază despre măsurare și decontare la nivel angro și retail, despre profile și prognoze de consum, despre modalități de gestionare a portofoliului de clienți, precum și despre achiziția de către furnizor a energiei electrice, pe diferite orizonturi de timp. De asemenea, cursanții vor avea noțiuni despre diferențele între prețuri și tarife, despre subvențiile acordate în domeniul energetic (cogenerare, certificate verzi), despre procesul de schimbare al furnizorului de către consumatori și obligațiile de informare a consumatorilor, precum și despre legislația comunitară și impactul politicilor Uniunii Europene asupra pieței de energie electrică. Nu în ultimul rând, vor înțelege noțiunile de bază ale REMIT și GDPR.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *