Chisăliță, AEI: România nu-şi va putea acoperi 20% din consumul de gaze în luna februarie. Niculescu, Ministerul Energiei: Nu ne punem această problemă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Chisăliță, AEI: România nu-şi va putea acoperi 20% din consumul de gaze în luna februarie. Niculescu, Ministerul Energiei: Nu ne punem această problemă

România nu-şi va putea acoperi 20% din consumul de gaze în luna februarie, susține Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei România Inteligentă, care a consultat datele Transgaz. În schimb, secretarul de stat George Niculescu arată că Ministerul Energiei nu-şi pune deocamdată această problemă, potrivit Agerpres.

“Dacă ne uităm pe site-ul Transgaz, vedem că consumul de gaze în februarie a fost între 76 şi 78 de milioane de metri cubi pe zi în ultimii zece ani. Pe aceeaşi pagină, vedem că ce este rezervat pe aceeaşi lună înseamnă 46 de milioane, adică 32 de milioane de metri cubi nu există în acest moment rezervate. Dincolo de faptul că 41% dintr-o potenţială cerere pe luna februarie nu există, însumând toate capacităţile tehnice pe care le are în momentul de faţă disponibile Transgaz vedem că tot n-am avea 20% gaze pentru un astfel de vârf, care a fost prezent în ultimii zece ani în România, aşa cum arată datele Transgaz”, a precizat Chisăliţă, în cadrul Forumului Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence şi Asociaţia Energia Inteligentă.

De interes astăzi sunt măsurile pe care noi, Ministerul Energiei, le pregătim în primul rând pentru asigurarea securității în aprovizionare cu #energie electrică și gaze naturale pentru acest sezon de iarnă și pot să vă spun că încă din luna septembrie am avut o atitudine proactivă față de aceste situații, am încercat să preîntâmpinăm aceste situații și am declanșat o serie de ședințe de lucru cu toți factorii implicați, vorbim de operatorul de transport, de distribuitori, furnizori, de cei care stochează gazele naturale în așa fel încât să vedem modalitatea prin care se pregătesc pentru sezonul rece 2021- 2022, întrucât nu vrem să avem niciun fel de probleme în ceea ce privește aprovizionarea tuturor consumatorilor pe care furnizorii i-au contractat, a afirmat Secretarul de Stat George Niculescu.

Acesta a mai spus, ca răspuns la situația prezentată de Chisăliță, că aceeaşi previziune figura pe site-ul Transgaz în septembrie pentru trimestrul al patrulea al anului.

“Şi în septembrie vedeam aceeaşi estimare şi pentru Q4 2021 şi cu toate acestea am văzut că s-au rezervat capacităţi pe perioadă lunară. Observ şi eu o tendinţă a importatorilor de gaze să-şi rezerve capacitatea nu cu mult timp înainte, trimestrial, la costuri mai mici, ci preferă să facă lucrul acesta rezervând capacitate lunar, chiar dacă pentru ei reprezintă un cost mai mare. Presupun că această strategie vine din dorinţa lor de a-şi maximiza preţurile la gaze, iar în sensul acesta Ministerul Energiei nu are niciun fel de atribuţii de a interveni în relaţiile comerciale”, a precizat secretarul de stat, citat de Agerepres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.