Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Rămânem angajați ferm să dezvoltăm proiectul Neptun Deep. Acționarii au aprobat bugetul pentru 2019

Publicat pe Categorii Business, Petrol si gaze
Prima Pagina Business Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Rămânem angajați ferm să dezvoltăm proiectul Neptun Deep. Acționarii au aprobat bugetul pentru 2019
  • Distribuția de dividende pentru 2018:1,53 miliarde de lei

La OMV Petrom, investițiile vor ajunge la aproximativ 4,17 miliarde de lei în 2019, potrivit estimarilor Directoratului. Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat bugetul OMV Petrom pentru 2019, realizat pe baza unui preț mediu al țițeiului Brent de 70 USD/bep.

Mare parte din suma alocată, de circa 3,42 miliarde de lei (82% din bugetul total), este pentru segmentul Upstream, iar un nivel al investițiilor de 551 milioane de lei este estimat pentru Downstream Oil. Investițiile în Upstream vor compensa parțial declinul natural al producției cauzat de maturitatea zăcămintelor. Se estimează că producția de țiței și gaze din România, excluzând inițiativele noi de optimizare a portofoliului, va scădea cu 4% în 2019 față de 2018, se precizeaza in comunicatul transmis de OMV Petrom.

”Bugetul de investiții de 4,17 miliarde de lei pentru 2019 reprezintă sume care se vor duce, în marea majoritate, în economia României. OMV Petrom este un jucător important în mediul economic: furnizează energia necesară pentru milioane de români și mii de afaceri locale, contribuie la dezvoltarea business-ului și asigură mii de locuri de muncă pentru români”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, citata in comunicat.

„În ultimii doi ani am intensificat investițiile și planul nostru era să continuăm acest lucru. Cu toate acestea, în ultima perioadă, am constatat o volatilitate fiscală și legislativă în creștere. Nevoia de a înțelege climatul investițional ne-a determinat să regândim planurile nostre de investiții în termeni de mărime și ritm de implementare. Astfel, planificăm investiții în jur de 3,7 mld. lei pentru 2019, în scădere cu 14% comparativ cu 2018. Pentru perioada 2019-2021, rămânem dedicați obținerii unui flux de trezorerie extins după plata dividendelor pozitiv, menținerii unei poziții financiare solide și oferirii în continuare a unui dividend progresiv atractiv acționarilor noștri. (…)  Privind spre viitor la anul 2019, ne propunem să menținem declinul producției la aproximativ 5% față de 2018, excluzând inițiativele de optimizare a portofoliului. Rămânem angajați ferm să dezvoltăm proiectul nostru cheie de creștere Neptun Deep; în acest sens, vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat, pentru a avea toate cerințele-cheie îndeplinite (mediul de reglementare, stabilitate fiscală, termeni competitivi, piața de gaze naturale liberalizată și infrastructuracheie)”, a afirmat Christina Verchere, Directorul General Executiv al OMV Petrom, în raportul anual al companiei transmis BVB, scrie www.financialintelligence.ro

Actionarii au aprobat, totodata, distribuirea de dividende în valoare de aproximativ 1,53 miliarde de lei pentru anul financiar 2018.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat propunerea Directoratului de a distribui dividende de 0,027 lei/acțiune pentru anul financiar 2018, în creștere cu 35% față de anul precedent. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la aproximativ 1,53 miliarde de lei, reprezentând 38% din profitul net al grupului atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. pentru anul 2018. Peste 315 milioane de lei vor merge către statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,639% din acțiunile OMV Petrom, se specifica in comunicatul companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *