Ciolpan, Romgaz: Cât există anumite obligaţii pentru companii, acea piaţă nu mai este liberă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Ciolpan, Romgaz: Cât există anumite obligaţii pentru companii, acea piaţă nu mai este liberă

Atâta timp cât există anumite obligaţii pentru companii, acea piaţă nu mai este liberă, susține Vasile Ciolpan, directorul comercial al Romgaz, prezent la webinarul “Marea Neagră în Noua Economie”, organizat de România Durabilă şi EM360.

“Cel mai important legat de procente (referitor la  tranzacţionarea obligatorie pe bursă – n. r.)  nu este mărimea lor, ci corectitudinea cu care sunt gândite. Pur şi simplu, termenul ‘obligatoriu’ denaturează libertatea de a încheia contracte. Odată ce eşti obligat, eşti deposedat de anumite cantităţi să realizezi contracte care nu se pot încheia pe bursă, cum sunt contractele pe termen lung pe care încearcă să le negocieze investitorii din Marea Neagră, care au alt specific, altă structură”, a afirmat Vasile Ciolpan. El a insistat că “Piaţa trebuie lăsată liberă.Trebuie să lăsăm cererea şi oferta să funcţioneze”.

La rândul său, Alina Popa, Director Financiar al OMV Petrom, a declarat, la aceeași conferință: “Acest gas release şi obligaţia de tranzacţionare fac ca piaţa să nu fie liberă şi acest lucru cu siguranţă nu este pozitiv pentru investitori. Mai mult decât atât, să creştem de la 30% la 40% (ponderea din producţie care trebuie tranzacţionată pe bursă – n. r.) este cu siguranţă negativ din perspectiva investitorilor care se bazează pe o piaţă liberă, aşa cum este promovat la nivel european” (declarație preluată de pe Agerpres).

Aceasta a menţionat că existenţa unei pieţe libere este un element esenţial pentru deblocarea investiţiilor în proiectele de gaze din Marea Neagră.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *