“Autoritatea trebuie să se asigure că niciun client nu va rămane nealimentat în lipsă de furnizori. Acesta este motivul pentru care am venit cu restricții. Nu impunem limitări de preț, nu vrem procese cu furnizorii, care nu au motiv să ne dea în judecată, nu le îngrădim costurile, veniturile. Suntem relaxați din acest punct de vedere”
Claudiu Dumbrăveanu, Director General în cadrul ANRE
ANRE are dreptul să impună obligații de serviciu public de orice natură furnizorilor, drept pe care îl va exercita cu singurul scop de a nu periclita alimentarea clienților cu gaze naturale și energie electrică, a declarat Claudiu Dumbrăveanu, Director General în cadrul ANRE, la Conferința Focus Energetic ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”, referindu-se la restricțiile introduse pentru FUI prin ordinul aflat în consultare publică ce modifică Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale.
“Furnizarea de ultimă instanță se realizează pe bază de voluntariat, în condiții concurențiale. Furnizorii nu sunt îngrădiți în formarea prețurilor. Pe partea de costuri nu sunt restricții. Ordinul ANRE (publicat în consultare publică ieri, 16 noiembrie – nr) introduce restricții, nu libertăți, după ce am observat că au apărut unele convulsii în piață și pentru a nu periclita alimentarea consumatorilor în condiții de siguranță”, a afirmat Dumbrăveanu.
Anterior, ministrul Virgil a cerut să se deschidă piața furnizării de ultimă instanță. “Prețurile de ultimă instanță m-au cam speriat, sunt prohibitive. Este un cerc închis la furnizarea de ultimă instanță care trebuie spart. Nu putem bloca, într-o reglementare secundară, apariția altor jucatori de ultimă indstanță, aspect ce trebuie rezolvat de către ANRE”, a precizat ministrul Energiei, solicitând ANRE să revizuiască propriul ordin privind FUI.
Referindu-se la noile restricții pentru FUI, reprezentantul ANRE a completat: “Autoritatea trebuie să se asigure că niciun client nu va rămane nealimentat în lipsă de furnizori. Acesta este motivul pentru care am venit cu restricții. Nu impunem limitări de preț, nu vrem procese cu furnizorii, care nu au motiv să ne dea în judecată, nu le îngrădim costurile, veniturile. Suntem relaxați din acest punct de vedere”.
Referitor la faptul că FUI vor înregistra pierderi că se plafonează prețul de FUI, Dumbrăveanu a precizat: “Situația nu a fost generată de ANRE, nu elaborăm noi normele de aplicare a OUG 118. În dezbaterile parlamentare, prin vocea vicepreședintelui Zoltan Bege-Nahy, am solicitat excluderea FUI de la orice plafonare”.
Citește și: Situație fără precedent pe piața gazelor: 31.000 clienți finali au fost preluați de FUI în ultimele 2 luni, mai mulți furnizori au cerut retragerea/suspendarea licențelor, Engie vrea să renunțe la statutul de FUI. ANRE ia măsuri urgente pentru asigurarea continuității în furnizarea cu gaze naturale a consumatorilor
ANRE a publicat, în consultare publică, un Proiect de Ordin de modificare a Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale.
Potrivit acestuia, un furnizor poate renunţa la statutul de FUI doar în situaţia în care lista FUI desemnaţi conţine cel puțin 5 furnizori a căror a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienţi finali este de minimum 70%. De asemenea, a fost modificat termenul în care furnizorul poate transmite la ANRE o notificare prin care îşi exprimă intenţia de a renunţa la statutul de FUI, respectiv, de la 45 zile la 60 zile înaintea datei de la care acesta doreşte să renunţe.