CNP: A crescut consumul de țiței în 2015, la 11,2 milioane de tone

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic CNP: A crescut consumul de țiței în 2015, la 11,2 milioane de tone

România a utilizat 11,22 milioane de tone de țiței în 2015, din care 4,07 milioane din producție internă și 7,5 milioane de tone din import, potrivit unui raport al Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) privind industria petrolieră din România în anul 2015. Consumul de țiței a fost mai mare cu 3,9% față de cel din 2014, când la nivel național s-au utilizat 10,79 milioane de tone, scrie Agerpres.

Reprezentanții CNP arată că scăderea abruptă a prețului petrolului din ultimele luni a determinat companiile petroliere să renunțe la o parte din investiții.”Și în România se manifestă, chiar dacă nu cu aceeași amplitudine, astfel de fenomene. Programul de investiții al OMV Petrom pentru 2015, estimat la circa 1 miliard de euro, din care aproape 85% dedicat proiectelor de explorare și exploatare, a fost redus, față de anul anterior, cu circa 30%. Ca urmare, conform factorilor de decizie ai grupului, această reducere va avea un impact negativ asupra producției viitoare de hidrocarburi. Reprezentanții companiei preconizează, de asemenea, că un potențial mediu scăzut al prețului la țiței pe o perioadă îndelungată se așteaptă să ducă la scăderea investițiilor anuale în explorare și producție cu 25-35%, precum și a producției de hidrocarburi cu până la 4,0% între 2015 — 2017 față de 2014″, se menționează în raportul CNP.

Anul trecut, cantitatea de țiței supus la prelucrare a crescut cu circa 1,0% în primele zece luni ale anului 2015, față de perioada similară a anului 2014, datorită creșterii cu 2,0% a cantității de țiței importat, în timp ce cantitatea de țiței extras a scăzut cu 1,0%.

Conform datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică, în primele opt luni ale anului 2015 exporturile și importurile de produse petroliere au înregistrat, din punct de vedete valoric, o scădere de 17,9%, respectiv 2,9%, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. De asemenea, importurile de țiței au înregistrat o scădere cu 31%, față de același interval calendaristic al anului trecut, potrivit Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.