Codul Rețelei pentru Sistemul Național de Transport al gazelor naturale, încă în chinurile facerii. Operatorii cer ANRE o nouă amânare, până în martie, chiar octombrie 2017

Publicat pe Categorii Business, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Codul Rețelei pentru Sistemul Național de Transport al gazelor naturale, încă în chinurile facerii. Operatorii cer ANRE o nouă amânare, până în martie, chiar octombrie 2017
  • Transgaz să pună în aplicare o platformă de echilibrare a volumelor de gaze naturale necesare participanților la piață (PZU) și o platformă de tranzacționare capacitate
  • Speriați de sancțiunile drastice prevăzute în proiectul de ordin al ANRE, operatorii cer ca perioada de testare să se întindă pe tot parcursul anului gazier

Se întârzie nepermis de mult cu implementarea unui nou Cod de rețea privind echilibrarea reţelelor de transport gaze naturale, admit autoritățile și recunosc operatorii de pe piața gazelor. Recent, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și-a exprimat îngrijorarea  cu privire la amânarea implementării codului.  “Sunt extrem de îngrijorat de faptul că acum se discută despre intrarea în vigoare a codului rețelei la 1 noiembrie, ceea ce în opinia mea este extrem de târziu. Noi am făcut eforturi la Ministerul Energiei pentru a media între toate părțile interesate, dar sigur nu suntem noi cei care adoptăm această modificare, dar îmi exprim o îngrijorare extremă cu privire la acest aspect și trebuie să recunosc că nu îmi doresc o amânare”, a declarat ministrul Grigorescu.  Mai nou, nici termenul de 1 noiembrie nu poate fi respectat, operatorii solicitând Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE să ia, din nou, în considerare prelungirea până la data de 31.03.2017 a prevederilor Ordinului ANRE nr. 44/2016. Aceasta în condițiile în care Transgaz avea obligația să implementeze măsurile provizorii referitoare la implementarea Codului începând cu data de 1 decembrie 2015.

platf-echilibrare-300x169-300x169-300x169

Invocând lacune / deficienţe de ordin tehnic şi operational, unii operatori de pe piața gazelor consideră că termenul justificat de implementare a Codului Reţelei este 1 octombrie 2017. Participanții la piața de gaze naturale solicită ANRE, luând în calcul noul mod de lucru  – afișat pe site-ul Transgaz, secțiunea ”Platforma GMOIS” – o perioadă de testare, pe care o consideră “imperativă pentru a-și însuși propriile responsabilități și pentru a se asigura că, cel puțin la nivelul alocării în punctele de intrare, datele prelucrate nu pot fi contestate”.

Operatorii sunt speriați de sancțiunile drastice prevăzute în proiectul de ordin al ANRE, motiv pentru care cer ca perioada de testare necesară implementării noului Cod al Rețelei pentru SNT să se întindă pe tot parcursul anului gazier. Totodată, aceștia invocă nevoia de a se crea un grup de lucru care să analizeze pe tot parcursul anului gazier 2016-2017 eventualele nereguli și care să prezinte rapoarte lunare către ANRE privind stadiul lucrărilor desfășurate, reiese din Sinteza propunerilor/observaţiilor şi comentariilor pe marginea propunerii TRANSGAZ  de modificare şi completare a Codului reţelei pentru SNT din data de 30 septembrie 2016, primite de ANRE din partea operatorilor economici din sectorul gazelor naturale.

Dumitru Chisăliță, Expert în Petrol și Gaze Naturale, este tranșant într-un  editorial: “Codul rețelei de gaze s-a dorit un set de reguli care să conducă la dezvoltarea pieței, creșterea numărului de tranzacții și disciplinarea participanților din piață. La 9 ani de la demararea acestui proces nu s-au făcut pași importanți nici în dezvoltarea pieței, și nici în disciplinarea participanților. În fapt, nici nu avem un document unitar al Codului, ci o serie nesfârșită de adăugiri, completări și modificări ale vechiului document, majoritatea realizate ”peste noapte” și ”pe genunchi”.

Ce invocă operatorii pentru amânarea implementării Codului de rețea pentru SNT

După mai multe runde de consultări, organizate de ANRE, s-a preferat de către toate părțile să se lucreze pe o a treia variantă propusă de către Transgaz, respectiv aplicarea principiului “alocare = nominalizare aprobată” și încheierea unei convenții între operatorul de transport și de sistem și fiecare producător de gaze naturale pentru gestionarea eventualelor diferențe dintre valorile efectiv măsurate ale producției de gaze naturale și cantitatea confirmată de producătorii de gaze naturale în cursul aplicării procedurii de nominalizare.

Modificările și completările propuse de către Transgaz  au ca obiect clarificarea proceselor de alocare/nominalizare a cantităților de gaze naturale în cadrul punctelor de intrare/ieșire în/din SNT și în special problemelor aferente alocării în punctele de intrare din perimetrele de producție și din depozitele de înmagazinare subterană, se precizează într-o notă publicată pe site-ul ANRE.

Cererea de amânare a implementării Ordinului ANRE este justificată, în special de către reprezentanţii ELCEN, că “atâta timp cât există „banda”, adică repartizarea pe furnizori/producători de energie termică pentru populaţie a cantităţilor pe care producătorii de gaze naturale au obligaţia să le pună cu prioritate la dispoziţie pentru acoperirea consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termică, nu se poate trece la calculul zilnic al dezechilibrelor şi depăşirilor de capacitate”.

Reprezentanții E.ON Energie România consideră că “nu sunt suficiente propunerile de modificare ale prevederilor Codului reţelei pentru sistemul naţional de transport al gazelor naturale propuse de către S.N.T.G.N. Transgaz  pe puncte de intrare şi este necesară completarea întregului cadrului de reglementare aplicabil, inclusiv pe punctele de ieşire, prin transferarea către distribuitori/clienți finali racordați direct în SNT a obligațiilor ce le revin de confirmare a nominalizărilor în punctele de ieşire către aceştia”, potrivit unui document al ANRE.

Astfel, E.ON Energie România a sesizat: lipsa instrumentelor/mecanismelor de echilibrare; lipsa surselor de flexibilitate în iarnă; nu este definită clar starea de echilibru a SNT; lipsa unei metodologii care să prevadă criteriile/condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca Transgaz să intervină în echilibrarea sistemului; lipsa unei platforme informatice funcțională corespunzător care să asigure transparenţa şi care să poată furniza în timp real informații legate de starea SNT astfel încât să se poată interveni în timp real şi reduce efectele dezechilibrelor; lipsa unei metodologicii  de alocare a capacităţii zilnice de extractive etc.

Nerespectarea/neasigurarea volumelor de gaze naturale din intern curent care fac parte din obligația de bandă este un alt aspect semnalat de reprezentanții E.ON, care susțin că se confruntă,  în octombrie 2016, cu situația în care producătorii nu le asigură volumele de intern de care au nevoie pentru acoperirea necesarului de consum curent plus înmagazinare pentru CPET.

Reprezentanții ROMGAZ sunt de acord cu aplicarea cât mai urgentă a prevederilor Codului rețelei pentru SNT, cu condiția ca “TRANSGAZ să prezinte un program de punere în aplicare, menționând termenele de aplicare, a următoarelor instrumente: platformă de echilibrare a volumelor de gaze naturale necesare participanților la piață (PZU) ( platformă proprie,  platformă în colaborare cu piețele centralizate) și platformă de tranzacționare capacitate”.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *