Colaborare BVB – OPCOM: Proiectul CCP va oferi servicii de compensare pentru tranzacțiile desfășurate în piața energiei și pe piețele BVB

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Bursier
Prima Pagina Actual Esential Colaborare BVB – OPCOM: Proiectul CCP va oferi servicii de compensare pentru tranzacțiile desfășurate în piața energiei și pe piețele BVB

Bursa de Valori București (BVB) și Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) vor să colaboreze în privința eliminării riscului de contraparte din piața de capital și energie și lansarea contractelor futures cu activ suport pe indici ai pieței de energie. Proiectul de colaborare în ceea ce priveşte implementarea pe piaţa de energie şi cea de capital din România a serviciilor de contraparte centrală, prezentat azi, va beneficia de un buget de 10 milioane de euro, urmând să fie propus spre aprobare acţionarilor BVB în AGA de săptămână viitoare.

„Datorită acestei colaborări importante, proiectul de contraparte centrală devine unul mult mai stabil şi mult mai atractiv din punct de vedere financiar. Nu foarte mulţi participanţi din piaţa de capital cunosc detalii despre piaţa de energie şi, de aceea, ne-am propus să prezentăm la acest eveniment detalii despre această piaţă, pentru a înţelege care este potenţialul acestei contrapărţi centrale şi pe piaţa de energie. Propunem acţionarilor BVB şi pieţei capital şi pieţei de energie înfiinţarea unei contrapărţi centrale locale. Capitalul va fi local, managementul va fi local, iar pentru acest demers avem susţinerea tuturor autorităţilor relevante, precum ASF, ANRE şi BNR”, a declarat  directorul general al BVB, Adrian Tănase, citat de Agerpres.

Abordarea pe care BVB și OPCOM o propun este ca, pe lângă tranzacțiile desfășurate pe piețele administrate de BVB, proiectul CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare  pentru tranzacțiile desfășurate în piața energiei, a adăugat acesta.

La rândul său, directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a precizat: Din perspectiva pieței de energie electrică, a piețelor centralizate pe care OPCOM le pune la dispoziția operatorilor economici din domeniul energiei electrice, proiectul Casei de Compensare locale al BVB este de natură să furnizeze o soluție pentru rezolvarea corectă, rapidă și sigură a riscului de contraparte.

„Aştept acest proiect de cel puţin 12 ani. Sper ca acest proiect să fie implementat atât în beneficiul pieţei de capital, dar şi în beneficiul egal al pieţei de energie electrică. Piaţa de energie electrică din România este dezvoltată, este o piaţă cu o vechime de cel puţin 18 ani. Am trecut de vârsta majoratului. Suntem încet-încet spre o piaţă matură şi suntem echivalentul burselor de energie dezvoltate din Europa. Nu este sub nicio formă niciun motiv să avem îndoieli că operatorul pieţei de energie electrică nu este o bursă, ci este o bursă de energie. Mai mult decât atât, este deţinătoarea activelor, unul dintre co-proprietarii activelor cu care se tranzacţionează şi se încheie tranzacţiile conform Regulamentului 1222 din 2015 al Uniunii Europene, în toate bursele din Europa. Cu alte cuvinte, suntem şapte co-proprietari ai acestor active. În acest moment, suntem într-o zonă a Europei Centrale şi de Est – Cehia, Slovacia, Ungaria, România, şi în cel mai scurt timp, probabil într-un an, un an şi jumătate, vom adera la piaţa vest-europeană şi central-europeană de energie”, a mai spus Ionescu, citat de Agerpres.

Scopul acestui proiect este acela de a elimina în totalitate riscul de contraparte caracteristic pieţei de capital locale şi a celei de energie, precum şi relansarea pieţei reglementate de instrumente financiare derivate din România.

Propunerea înaintată acţionarilor Bursei include abordarea ca, pe lângă tranzacţiile desfăşurate pe pieţele administrate de BVB (pentru acţiuni şi instrumente similare, instrumente cu venit fix, contracte futures şi opţiuni acţiuni listate), CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare şi pentru tranzacţiile desfăşurate pe pieţele administrate de OPCOM (contractele forward încheiate prin modalitatea de tranzacţionare PCCB-NC). În etapa a doua vor fi incluse spre compensare tranzacţii cu alte instrumente derivate, cum ar fi: contracte futures şi opţiuni cu activ suport indici acţiuni, contracte futures cu activ suport curs de schimb valutar, contracte futures pe alte clase de active (tranzacţii de tip repo), servicii de „clearing’ pentru operaţiuni împrumut acţiuni.

BVB a demarat anul trecut un proiect de implementare a unui set de măsuri și investiții majore pentru crearea unei infrastructuri moderne în acord cu standardele de bune practici din Uniunea Europeană. Acest proiect a primit confirmările de susținere din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și a Băncii Naționale a României (BNR), iar planul de afaceri al proiectului și conceptul noii instituții va fi analizat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor a BVB din 29-30 ianuarie. ­

În fundamentarea deciziei de afaceri, proiecțiile pe primii zece ani în ceea ce privește veniturile CCP în direcțiile importante care îi susțin activitatea – piața spot (cash), piața de derivate, venituri financiare, activitatea legată de membri (care reflectă tarifele aferente deținerii calității de membru de compensare) – indică un proiect fezabil, având în vedere o serie de premise conservatoare de creștere a activității de tranzacționare în piața de capital și în piața energiei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *