Comandament energetic de iarnă: Sistemul energetic funcționează normal. Excedent de energie, s-a exportat

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie
Prima Pagina Energie Electrica si termica Comandament energetic de iarnă: Sistemul energetic funcționează normal. Excedent de energie, s-a exportat

Sistemul energetic funcționează la parametrii normali, România înregistrând astăzi, 6 ianuarie, până la ora 11:00 un excedent de energie, exportat, de 1415 MW, a anunțat Ministerul Energiei, printr-un comunicat, după ședința Comandamentului energetic de iarnă, la sediul Dispeceratului Energetic Național, condusă de ministrul Energei Toma Petcu. Au participat, la ședință, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu,  precum și toți reprezentanții din Sistemul Energetic Național și din sectorul gazelor naturale.

Sursă foto: site-ul Ministerului Energiei

Referitor la alimentarea cu gaze naturale, Romgaz și Transgaz au dat asigurări că nu sunt probleme privind acoperirea consumului crescut de gaze din această perioadă. Astfel, consumul la nivel de țară este de circa 64 de milioane mc. Se estimează că acesta poate ajunge la 70 – 71 de milioane de mc, în condițiile în care temperaturile se mențin extrem de scăzute, se menționează în comunicat. Acest necesar va fi asigurat din producția internă (circa 31 milioane mc), din import (circa 14 milioane mc) și din extracțiile din depozite (circa 27 milioane de mc).

Ministrul Energiei transmite că au fost luate măsuri de precauție și pentru situația în care condițiile meteo se prelungesc sau se agravează. Dispecerul Energetic Național a dispus punerea in funcțiune a unor grupuri termoelectrice pe gaze care pot funcționa inclusiv pe păcură, astfel încât, siguranța sistemului electro-energetic național să fie asigurată și consumatorii din România să nu fie afectați.

În ce privește alimentarea populației cu energie electrică, a fost prezentată situația județelor cele mai afectate de lipsa energiei electrice, urmare a ninsorilor și viscolului. Ministrul Energiei a solicitat distribuitorilor de energie (Electrica SA, E.ON, ENEL și CEZ ) să suplimenteze efectivele de intervenție în teren pentru a remedia în cel mai scurt situația. Situația de ultimă oră transmisă de distribuitorii de energiei, poate fi vizualizată pe site-ul ACUE AICI

La solicitarea ministrului Petcu, se va organiza zilnic comandamentul de iarnă pe toată perioada în care se menține codul roșu.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *