Comisia lui Iancu intervine legislativ pentru bunăstarea ANRE: îi asigură “independență și autonomie” pentru cheltuirea integrală a suprataxei de la operatorii licențiați în energie și gaze. Banii nu vor ajunge la bugetul de stat!

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Exclusiv, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Comisia lui Iancu intervine legislativ pentru bunăstarea ANRE: îi asigură “independență și autonomie” pentru cheltuirea integrală a suprataxei de la operatorii licențiați în energie și gaze. Banii nu vor ajunge la bugetul de stat!
  • Se dorește ca activitatea ANRE să nu fie îngrădită de nicio altă autoritate și cheltuielile, indiferent de valoarea lor, să fie aprobate de președintele instituției;
  • Așteptările participanților la piață: “Acum că vor avea bani din belșug pentru salarii, condiții optime de lucru și de locuit, specialiștilor ANRE nu le rămâne decât să lucreze eficient și cu mult spor și să ia deciziile necesare pentru buna funcționare a pieței de energie și gaze în România”

O propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE, ce aparține unui grup de 10 senatori, este în această perioadă, în dezbatere rapidă în Parlament. Deputații din Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților s-au mișcat foarte repede (inițiativa legislativă a fost înregistrată la Birourile Permanente ale celor două Camere în data de 6 februarie – n.r.) și au transmis raportul, cu amendamente, către Biroul Permanent. Urmează votul în Plenul Camerei Deputaţilor în această săptămână, Senatul fiind camera decizională.

De ce atâta grabă?!  ANRE urmează să încaseze, conform OUG 114, o contribuție bănească de 2% din cifra de afaceri a tuturor operatorilor licențiați în energie și gaze. Spre surprinderea tuturor,  banii nu vor merge la bugetul de stat, ci vor rămâne la Autoritate. Cel puțin așa doresc deputații Comisiei de industrii și servicii condusă de Iulian Iancu, care au aprobat un amendament ce conferă, în sfârșit, “independență și autonomie” reglementatorului. “Trebuie să nu-i limităm autonomia și independența. Nimeni nu trebuie să intervină pe costurile ANRE. Cine să intervină? Guvernul?!”, a declarat Iulian Iancu, citat de Profit.ro, la dezbaterea propunerii legislative în cadrul Comsiei.

Inițial, propunerea legislativă a avut ca obiect de reglementare modificarea OUG 33/2007, în sensul înlocuirii denumirii Comisiei pentru transporturi şi energie a Senatului cu Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale a Senatului. Însă deputații Comsiei lui Iancu au profitat de ocazie și au aprobat o serie de amendamente care vin în întâmpinarea ANRE, pe fondul ultimelor schimbări legislative, respectiv OUG 114.

Se dorește ca activitatea ANRE să nu fie îngrădită de nicio altă autoritate și cheltuielile, indiferent de valoarea lor, să fie aprobate de președintele instituției

Potrivit unui amendament admis, “ANRE își desfășoară activitatea pe baza regulamentului propriu de organizare și funcționare, aprobat prin ordin al președintelui ANRE. În exercitarea atribuțiilor sale stabilite de prezentul act normativ, activitatea ANRE nu va fi îngrădită de nicio altă autoritate”.

De notat că, în statutul ANRE se precizează clar că este autoritate de reglementare în sectorul energiei, independentă decizional, organizatoric și funcțional se supune cerințelor comunitare în materie. Preluăm din dispozițiile Directivei 2009/72/CE următorul paragraf: „în scopul de a proteja independența autorităților de reglementare, statele membre se asigură, în special, că autoritatea de reglementare poate lua decizii autonome, independent de orice alt organism politic, are alocări bugetare anuale separate cu autonomie în execuția bugetului alocat și dispune de resursele umane și financiare necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor sale (…)”.

Deputații din Comisia de Industrii și Servicii au mai aprobat introducerea unui nou alineat: “Prin derogare de la prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, cheltuielile de capital ale ANRE sunt aprobate prin ordin al președintelui ANRE indiferent de valoarea lor”. Astfel, finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale ANRE se va asigura integral din venituri proprii.

Pentru că va avea bani la dispoziție mai mult decât suficienți, aleșii poporului le asigură condiții optime nu numai de lucru, ci și de locuit angajaților ANRE. Comisia a mai aprobat următorul amendament: „Imobilele cu destinație de locuințe de serviciu aflate în proprietatea ANRE, în vederea desfășurării activităților specifice, pot fi închiriate salariaților conform prevederilor legale și ale regulamentului de atribuire aprobat prin ordin al președintelui ANRE.”

“Având în vedere statul autorității precum și cerințele profesionale ridicate impuse salariaților, pentru satisfacerea necesităților de personal ANRE este nevoită să atragă specialiști de pe întreg teritoriul țării. În aceste condiții, o locuință de serviciu poate constitui un factor motivațional în vederea relocării personalului de specialitate”, se motivează necesitatea acestui amendament.

În sfârșit, ANRE va avea banii necesari și se poate muta într-un sediu nou, o clădire care se dorește a fi eficientă energetic. Potrivit unui document al Autorității, “în cursul anului 2019, ANRE va începe edificarea unei constructii pasive cu destinatia sediu, în care să-şi poată desfăşura activitatea toţi angajaţii autorităţii. Finanţarea acestui obiectiv de investiţii se asigură integral din veniturile proprii ale ANRE. Construcţia sediului va începe anul viitor”. Sunt bani  și pentru alte proiecte, inclusiv pentru  implementarea unui sistem informatic integrat la nivelul instituţiei. Finalizarea acestui proiect prezintă numeroase beneficii pentru întregul sector reglementat, asigurând crearea unei baze solide care sa faciliteze adoptarea unor tehnologii si mecanisme moderne care sa sprijine institutia in proiectarea si implementarea a noi servicii pentru sectorul energetic national in viitorul apropiat, eficientizarea timpului angajatilor, îmbunatatirea experientei operatorilor, se menționează în documentul Autorității.

La Comisia lui Iancu, s-a stabilit, totodată, ca – în numele ANRE – președintele acesteia să prezinte Parlamentului raportul anual de activitate pentru anul anterior, până la data de 30 iunie, care va fi dezbătut, fără a fi supus votului, în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului. Și, în plus, cu noile modificări și completări aduse OUG 33 de către parlamentari, ANRE nu va mai avea bătăi de cap nici cu inspectorii Curții de Conturi .

”Acum că va avea bani din belșug pentru salarii, condiții optime de lucru și de locuit, specialiștilor ANRE nu le rămâne decât să lucreze eficient și cu mult spor și să ia deciziile necesare pentru buna funcționare a pieței de energie și gaze în România”, sunt așteptările operatorilor licențiați cotizanți. Așa să fie!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *