Comisiile de specialitate ale Senatului dezbat propunerile legislative pentru plafonarea prețurilor la energie și măsuri de sprijin a IMM-urilor. Nu s-a aprobat procedură de urgență!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Comisiile de specialitate ale Senatului dezbat propunerile legislative pentru plafonarea prețurilor la energie și măsuri de sprijin a IMM-urilor. Nu s-a aprobat procedură de urgență!

Propunerile legislative ale parlamentarilor PSD pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici și stabilirea măsurilor de sprijin a întreprinderilor mici și mijlocii, a căror activitate este afectată de creșterile de prețuri și tarife la energie, gaze și combustibil, sunt în dezbatere la comisiile de specialitate din Senat.

De remarcat că deși inițiatorii au cerut dezbaterea acestora în regim de urgență, nu s-a aprobat această solicitare, termenul de predare a raportului comun fiind 18 octombrie, iar termenul de aprobare în plenul senatului este 24 noiembrie.

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital,i Comisia economică, industrii şi servicii și Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale dezbat astăzi, 13 octombrie, ambele inițiative legislative.

Conform  propunerii legislative, preţurile la energie electrică şi la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de şase luni, pentru consumatorii casnici. ANRE va emite un Ordin în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, iar Ministerul Energiei constituie şi gestionează Fondul naţional pentru compensarea pierderilor înregistrate de furnizori şi pentru compensarea cu până la 50% a diferenţei de preţ înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici. Finanţarea Fondului prevăzut la alin. (1) se asigură prin taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică şi gaze naturale precum şi prin bugetul de stat.

Citiți și opiniile reprezentanților AFEER și Asociației Energia Inteligentă despre plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici:

https://www.investenergy.ro/plafonarea-preturilor-la-energie-pentru-aceasta-iarna-dupa-premierul-demis-citu-si-presedintele-iohannis-spune-da-urluescu-afeer-orice-ingerinta-in-piata-nu-este-o-solutiese-muta-problem/

https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=5173&fbclid=IwAR2rXfF6oeceXuqSOVlOO71EnizoQnQ50rivkjar2Ida-ywcuUbhxDxe9L4&lang=ro

IMM-urile ar putea beneficia de sprijin financiar  dacă parlamentarii vor aproba proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de sprijin a întreprinderilor mici şi mijlocii, a căror activitate este afectată de creşterile de preţuri şi tarife la energie, gaze şi combustibili.

Ajutorul de stat se oferă în formă nerambursabilă pentru acoperirea unei părți din cheltuielile suplimentare ocazionate de creșterile de prețuri și tarife, precum și dintr-o alocare financiară nerambursabilă, deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit, după cum urmează:

*  ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare;

*  o alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau, după caz, din impozitul pe profit sau impozitul pe cifra de afaceri datorat anual de beneficiar, pe o perioadă de cel mult 3 ani, până la acoperirea a 50% din cheltuielile suplimentare eligibile.

IMM-urile beneficiare ale măsurilor financiare de sprijin trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

a) sunt afectate de creşterile preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi combustibili;

b) să nu aibe restanţe la plata contribuţiei angajaţilor către bugetul de pensii şi bugetul de sănătate.

Beneficiarii de măsuri financiare de sprijin pot fi şi întreprinderile sociale, întreprinderile familiale, personele fizice autorizate şi întreprinderile individuale.

Potrivit actului normative, susţinerea financiară se acordă pe o perioadă de 6 luni începând din luna în care se înregistrează o creştere agregată a preţurilor şi tarifelor la energie electrică şi termică, gaze naturale şi combustibil de cel puţin 5% faţă de nivelul acestora din luna decembrie a anului precedent.

Fondurile necesare pentru plata ajutorului nerambursabil se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei. Sursa de finanţare va fi bugetul statului, încasările din TVA şi impozit pe profit al companiilor din zona de producţie şi furnizare a energiei electrice care beneficiază de creşterile de preţuri.

 Modalitatea de stabilire a cheltuielilor suplimentare rezultate din creşterea preţurilor şi tarifelor, metodologia de determinare a valorii maxime a susţinerii financiare precum şi mecanismul de solicitare şi acordare a ajutorului nerambursabil se stabilesc prin Hotărâre de Guvern în termen de maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Un sondaj recent efectuat de către CNIPMMR în rândul antreprenorilor relevă cifre îngrijorătoare: 6,3% dintre aceştia spun că vor intra în insolvenţă în perioada imediat următoare, iar 27% că vor reduce numărul angajaţilor.

Pandemia din cursul anului 2020 a produs efecte negative asupra activităţii IMM-urilor. „Carta Albă a IMM-urilor din România 2020“, elaborată de Consiliul Naţional al întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii arată că pe parcursul anului 2020 în jur de 61% dintre companiile private mici şi mijlocii din România şi- au redus activitatea, iar anul 2021 este și mai dificil.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.